Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dress code vs kreatívny štýl

.michal Magušin .promotion

Spoločenská sezóna prináša úspešným ľuďom otázky, ako sa vhodne obliecť, dodržať pritom spoločenské pravidlá a zároveň v spoločnosti zažiariť. Niekoľko užitočných rád ponúka Marek Liso, riaditeľ Marco Mirelli.

Dress code vs kreatívny štýl Dodržiavanie určitého štandardu oblečenia neznamená, že muž nemôže dať priestor osobitosti vo svojom odievaní.

prečo by sa ľudia mali pri výbere oblečenia na spoločenské akcie riadiť nejakými pravidlami?

Normy správania a odievania na spoločenských akciách sa vytvárali stáročia. Znalosť týchto pravidiel a osobný, v určitých prípadoch aj kreatívny prístup k danej situácii, sú predpokladom úspešného spoločenského vystupovania. Človek sa pohybuje medzi ľuďmi a preto by mal ctiť pravidlá odievania, ktoré sa medzi ľuďmi ustálili. Je prirodzené obliekať sa podľa toho, v akej spoločnosti sa pohybujeme. Úrovni prostredia, v ktorom sa práve nachádzame, prispôsobujeme aj svoje správanie a dodržaním predpísaného alebo, povedzme, požadovaného odevu hostiteľom prejavujeme úctu k nemu i k ostatným prítomným.

podľa čoho vyberáme oblečenie na spoločenskú akciu?

Oblečenie volíme podľa príležitosti. Mali by sme byť informovaní o úrovni spoločenskej akcie, pretože podľa toho volíme stupeň slávnostného oblečenia. Obvykle hostiteľ uvedie takzvaný „dress code“, teda pokyn, ako sa obliecť, aby sme nevybočili z normy. Určiť oblečenie muža je pomerne jednoduché, pretože existuje len niekoľko štandardov. Vybočenie z nich je však veľkou chybou, prejavom neúcty, v niektorých prípadoch až aroganciou. V rámci predpísaného dress code pre danú spoločenskú akciu však dodržiavanie určitého štandardu oblečenia neznamená, že muž nemôže dať priestor osobitosti vo svojom odievaní.

čím môže muž zaujať pri akcii, kde je jednoznačne určený dress code?

Môže prekvapiť zaujímavým strihovým riešením, materiálom, ako aj doplnkami. Celkovo však môžeme konštatovať, že formálnosť je namieste. Výnimkou z pravidla sú extravagantní ľudia alebo umelci, ktorí sa svojím spôsobom života vymykajú konvenčným spoločenským normám. Tak ako pútajú na seba pozornosť svojím dielom a prácou, tak obvykle pútajú pozornosť aj svojím zovňajškom. V ich prípade ide o tolerovateľné vybočenie zo štandardných pravidiel odievania predpísaných pre danú spoločenskú akciu.

na pozvánke býva len strohý odkaz na dress code, napríklad „black tie“ či „white tie“. Ako tomu správne rozumieť?

Správny večerný odev je jednoznačne určený požadovanou farbou motýlika. Ku smokingu patrí tradične čierny motýlik, takže poznámka „black tie“ alebo „cravate noire“ znamená, že je potrebné zvoliť práve túto formu obleku. K fraku patrí, naopak, biely motýlik, preto ak je na pozvánke uvedené „white tie“ alebo „cravate blanche“ znamená to, že hostiteľ vyžaduje frak.

je spoločenský neprípustné dress code akokoľvek porušiť?

Ako sa hovorí, pravidlá sú na to, aby sa porušovali. Tak, ako sa zásadné zmeny vo vývoji ľudskej spoločnosti udiali práve na základe túžby porušiť zaužívané konvencie a posunúť sa tak ďalej, tak aj mnohé nové veci vznikli práve porušovaním ustálených pravidiel. Z tohto pohľadu môžeme hovoriť o porušeniach a porušeniach. V určitých prípadoch nie je možné porušiť pravidlá odievania, najmä na protokolárnej úrovni. Potom sú prípady porušenia pravidiel, ktoré nikomu neublížia a zároveň vyjadrujú kreativitu nositeľa a ukazujú, že si dal čas a námahu špeciálne sa pripraviť na akciu, na ktorú bol pozvaný. Aj to je prejav úcty k hostiteľovi a v určitom zmysle ešte väčší, ako je len samotné dodržanie dress code akcie. Závisí to od uhla pohľadu.

kedy je porušenie pravidiel absolútne neprípustné?

Striktne dodržaný dress code musí byť len pri diplomatickom protokole. Takým príkladom bola návšteva Slovenska kráľovnou Alžbetou II. Dress code bol jasný, len niektorí naši predstavitelia štátu a verejného života mu asi nie úplne porozumeli, alebo mu nevenovali dostatočnú pozornosť. Faux pas bolo vtedy neúrekom. Samozrejme, nie každý musí byť odborníkom na všetko, ale treba sa informovať. Dodržanie dress code v rámci takejto spoločenskej udalosti odráža kultúru a úroveň národa. V rámci ďalších spoločenských akcií, kde je určený dress code white tie, tiež nie sú iné možnosti, len ho dodržať, pretože frak je formálnym večerným odevom najvyššej úrovne. Hoci sa v súčasnosti už veľmi nepoužíva, ak je uvedený na pozvánke, môžeme si byť istí, že ide o spoločenskú akciu toho najvyššieho významu.

„Dôvodom uvoľňovania pravidiel je aj skutočnosť, že plesy, kde sa najčastejšie predpisuje dress code black tie, strácajú punc tradičnej noblesy.

sú pravidlá podobne prísne aj pri dress code black tie?

Dress code black tie, ktorý je určený čiernou farbou motýlika, by mal byť dodržaný. V súčasnosti sa však pravidlá black tie až tak prísne nedodržiavajú. Muž sa napríklad motýlikom a šerpou zlaďuje s partnerkou, čím sa snaží prejaviť svoju kreativitu. Dôvodom uvoľňovania pravidiel je aj skutočnosť, že plesy, kde sa najčastejšie predpisuje dress code black tie, strácajú punc tradičnej noblesy. Dnes sa stávajú skôr koncertmi viacerých interpretov a niekedy až diskotékami či zábavami. V určitom zmysle to je nie je na škodu veci. Inak povedané, protokol verzus oslava života, respektíve dress code verzus kreatívny štýl.

keď spomínate dress code black tie, čo si pod tým máme predstaviť?

Čierny smoking, bielu košeľu a čierneho motýlika s čiernymi lakovanými topánkami, pričom smoking je po fraku najslávnostnejším večerným oblečením. Nosíme ho na večerné spoločenské akcie po 18. hodine. Hovorí sa, že každý muž by mal mať v šatníku smoking, aby ho žiadne pozvanie nezaskočilo. Niektorí muži však kúpu smokingu považujú za zbytočnú investíciu. Zvyknú hovoriť, že načo im je v šatníku odev, ktorý využijú len raz do roka. Nikdy však neviete, kedy a kde budete pozvaný a aký bude dress code akcie. Naši klienti vedia, že akcií, kde budú potrebovať byť dobre a vhodne oblečení, je neúrekom. Od štátnických protokolárnych povinností, cez udeľovanie ocenení, vernisáže, slávnostné premiéry až po plesy a narodeninové oslavy. Ak takéto pozvanie príde a vám bude záležať na hostiteľovi, alebo nech už dôvod bude akýkoľvek a vy nemáte na danú príležitosť vhodný odev, máte problém. Ale len zdanlivo. Ak už ste alebo sa stanete klientom Marco Mirelli, nemáte žiadny problém.

viete vyriešiť aj situáciu, keď klient potrebuje vhodný odev na poslednú chvíľu?

Samozrejme, u nás budete mať vhodný spoločenský odev podľa dress code akcie vždy ušitý na mieru, v prípade potreby už do 48 hodín. Naši odborní konzultanti vás zbavia stresu a starostí a váš problém vyriešia za vás. Nielenže ovládajú dress code spoločenských príležitostí, ale uspokoja aj vaše kreatívnejšie požiadavky na spoločenský odev. Jednoducho vyriešia klientov problém bez toho, aby sa tomu musel špeciálne venovať. K odevu na mieru mu pripravia aj všetky doplnky, ktoré dotvárajú odev podľa dress code predpísaného na pozvánke. A to je obrovský benefit. Nielen ovládať spoločenský dress code a v rámci toho klientom radiť, ale mať možnosť ho aj celý zrealizovať. Pre našich klientov máme okrem všetkých druhov spoločenských odevov na mieru aj najširšiu ponuku doplnkov. Lakované topánky, ozdobné gombíky do košieľ, manžetové gombíky, šerpy a motýliky, a ako špecialitku traky Jamesa Bonda, ktoré mal Daniel Craig ku smokingu vo filme Casino Royale. Jednoducho povedané, je dobré vedieť, že existuje firma, ktorá s určitosťou vyrieši váš problém, o všetko sa postará za vás.  Pre vás to znamená, že bez stresu všetko potrebné nakúpite na jednom mieste a potom môžete ísť na akciu s pocitom, že ste na ňu dobre pripravený. Vtedy si ju užijete naplno. Slovami mojej manželky Mimi, „čo by som ja dala za to, keby sa niekto postaral o mňa tak, ako sa my staráme o našich klientov“.

zvyknete zdôrazňovať, že sa snažíte aj budovať kultúru odievania na Slovensku. Čo to znamená v tomto prípade?

Aby sme napĺňali túto ideu a zároveň všetkým uľahčili život, keď potrebujú rýchlo nájsť relevantné a pravdivé informácie týkajúce sa dress code, pretože týchto informácií je dnes veľmi veľa a rôznia sa, rozhodli sme sa na našej webovej stránke zjednotiť tieto informácie, aby človek, ktorý hľadá vysvetlenie, čo vlastne znamená konkrétny dress code akcie, našiel všetky potrebné informácie na jednom mieste a zároveň sa mohol s istotou obrátiť na odborníkov, ktorí mu nielen poradia, ale odev určený dress code akcie aj vytvoria. Zo skúsenosti vieme, že nielen mnohí muži, ktorých sa to týka, ale aj ľudia, ktorí určujú dress code akcie, nevedia presne, čo daný dress code, ktorý uvádzajú na pozvánke, znamená. Inokedy zas vedia, aký odev by pozvaní hostia mali mať oblečený, ale nevedia, aký v tomto prípade uviesť správny názov dress code. Veľakrát dress code dáva v určitých hraniciach širšie možnosti, ale tu treba vedieť, čo je ešte prijateľné a čo už je za hranicou. A preto kvôli predstavivosti dress code nielen popisujeme, ale ho aj prostredníctvom fotiek názorne ukazujeme.

viete niečo ponúknuť aj mužom, ktorí v odievaní uprednostňujú kreatívnejší prístup?

Samozrejme, pre nich sme pripravili na našej stránke inšpiratívne ukážky možných smerov. V tomto prípade zdôrazňujem, že ide len o inšpiráciu, pretože z nášho pohľadu sú tieto možnosti neobmedzené, nič nie je nemožné, keď sú na to podmienky. Tie sú dnes vytvorené a našim klientom ich ponúkame, takpovediac, na podnose. Na to, aby sme mohli predstavy a požiadavky klientov premieňať na skutočnosť, sme predsa pracovali 16 rokov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite