Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Gorila.sk odporúča: Knižné novinky, ktoré by ste si mali prečítať

.sponzorované .promotion

Máte na tento rok záväzok, že si prečítate aspoň jednu knihu? Gorila.sk pre vás vybrala šesť zaujímavých kníh, ktorými sa môžete inšpirovať.

Gorila.sk odporúča: Knižné novinky, ktoré by ste si mali prečítať gorila.sk

Heydrich - Muž so železným srdcom (Laurent Bine)

Historici už mali možnosť rozpovedať príbeh o tom ako českého a slovenského agenta zrekrútovala britská tajná služba, aby v Prahe zavraždili Hitlerovho bezcitného poručíka Heydricha a teraz prišiel rad aby tento príbeh prerozprával i románopisec. Francúzsky spisovateľ Laurent Binet, ktorý istý čas pôsobil v Košiciach a neskôr v Prahe, výborne mixuje historické fakty, fiktívnu naráciu a autorskú reflexiu, výsledkom čoho je podľa jeho slov infraromán. S knihou Muž so železným srdcom prežijete metamorfózu z dokumentárnej pravdy na literárne umenie. 

Spiaci obri (Neuvel Sylvain)

Spiaci obri sú debutom v duchu Michaela Crichtona, Svetovej vojny Z či Marťana. Sylvian Neuvel napísal triler, ktorý len ťažko pustíte z ruky. Tieňové vlády, geopolitické konflikty, staroveké/mimozemské technológie, apokalyptické nálady a uprostred hlavné postavy, na ktoré sa okamžite naviažete. Znie vám to povedomo? Napínavá zápletka vám pripomenie najlepšie momenty Aktov X, na ktorých autor vyrastal. Koľko životov je treba obetovať pre vedecký pokrok? Možno ľudstvu zveriť do rúk zbrane totálnej deštrukcie? Sme vo vesmíre sami? 

Tajná historie Twin Peaks (Mark Frost)

Pripravte sa na návrat kultového seriálu, ktorý navždy zmenil pohľad na televíznu zábavu! Twin Peaks sa po štvrťstoročí vráti na obrazovky v tretej sérii a tak jeho spolutvorca Mark Frost prináša knihu, ktorá okrem 25-ročnej diery v príbehu vypĺňa i medzery spred vraždy Laury Palmerovej. Nazrieme tak do čias Lewisovej a Clarkovej expedície naprieč Amerikou až po súčasnosť. Tie-In knihy zvyknú byť často len vatou na zvýšenie tržieb z merchandisingu, no na Tajnej histórii si dal Frost skutočne záležať a tak sa i tí najskalnejší fanúšikovia dozvedia mnoho nového z Twin Peaks univerza, pričom tieto informácie budú nepochybne rozšírené v seriáli. Faktografické nepresnosti v niektorých častiach knihy navyše naznačujú, že boli vykonané účelovo a tak nás čaká pravdepodobne i cesta do alternatívnej reality, ktorú seriál naznačil ešte v druhej sérii. 

Caraval (Stephanie Garberová)

V Caravale roztáča Stephanie Garber strhujúci príbeh o láske, zrade a sesterstve. Magickou atmosférou nebezpečného no očarujúceho sveta autorkinho debutu sa necháte uniesť rovnako, ako jeho postavy a nebude sa vám z neho chcieť von. Román, ktorý posúva hranice magického realizmu vás zavedie do labyrintu, z ktorého sa dá totiž dostať len vystúpením zo sna. Vynaliezavý a temný príbeh taktrochu pripomína Hru s Michaelom Douglasom prezlečenú do šiat upradených Gabrielom Garcíom Márquezom. Hoci to znie ako divoká kombinácia, verte, že vrelé ohlasy kritikov sú zaslúžené. 

Nezatváraj oči (Greenová Linda)

Jednotka medzi bestsellermi, ako zahraniční recenzenti honosne počastovali debut Lindy Green, je románom o najhoršej nočnej more každého rodiča. Keď sa Lise stratí v parku štvorročná dcéra, začína sa desivý detektívny triler, ktorý okrem adresovania citlivých rodičovských otázok ponúka i satiru na dnešnú spoločnosť posadnutú mediálnymi senzáciami. V tomto smere sa Greenovej novinka v mnohom ponáša na Stratené dievča, akurát štúdiu rozkladu vzťahu na pozadí mediálneho šialenstva, vymieňa za únos dieťaťa a psychologické dopady na matku. I napriek tomu, že kniha čitateľovi odhalí páchateľa pomerne skoro, je príbeh napínavým až do poslednej stránky, pretože v Nezatváraj oči nie je núdze o zvraty. 

Komu možno veriť (Booker Simon)

Ak sa práve nachádzate uprostred nejakého deadlinu, odložte si Komu možno veriť na dobu, keď ho budete mať za sebou, pretože keď raz chytíte tento trhák z pera Simona Bookera do rúk, všetko ostatné pôjde bokom. Prináša totiž triler s rýchlym tempom, ktorý vás bude držať na hrane stoličky a neustále v napätí a otázkach, ako to s postavou Morgan, ktorú si okamžite obľúbite, dopadne. Dobre odstupňovaná narácia s prirodzenými dialógmi pôsobí, akoby mal autor za sebou už aspoň tucet románov, ktoré sformovali jeho štýl. O to prekvapivejšie je zistenie že sa jedná o jeho prvotinu, ktorú ešte dokresľuje dobre zvolený cynický humor a uštipačné vnútorné monológy hrdinky, ktoré vás neraz hlasne rozosmejú i napriek tomu, že sa táto kriminálka nezaoberá žiadnou ľahkou témou. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite