Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvý blok generácie III+ na svete

.sponzorované .promotion

Jedna z kľúčových udalostí svetovej jadrovej energetiky sa udiala na konci februára v ruskej Novovoronežskej JE-II, kde uviedli do komerčnej prevádzky prvý reaktor generácie III+ na svete.

Prvý blok generácie III+ na svete

k tejto generácii patria najmodernejšie a najbezpečnejšie jadrové reaktory, ktoré máme teraz k dispozícii na výrobu elektriny. Projekt jadrového bloku s reaktorom VVER-1200 vznikal evolučnou cestou, to znamená, že konštruktéri vzali všetko, čo sa osvedčilo v minulých projektoch, a posunuli to o krok ďalej. Tieto zmeny sú najvýraznejšie v oblasti bezpečnosti, ktorá je pri reaktoroch generácie III+ veľmi vysoká. Bloky typu VVER-1200 spĺňajú všetky pofukušimské bezpečnostné požiadavky rovnako ako medzinárodné štandardy a odporúčania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

bezpečnosť na prvom mieste

Bezpečnostné systémy sú pre jadrovú elektráreň veľmi dôležité, pretože zaisťujú v prvom rade to, aby ustála mimoriadnu udalosť bez poškodenia a v prípade havárie nemala negatívny vplyv na obyvateľstvo a životné prostredie. Reaktory VVER-1200 spájajú tak aktívne bezpečnostné systémy, ktoré vyžadujú na svoju prevádzku napájanie elektrinou, ako aj pasívne systémy, ktoré principiálne vychádzajú z fyzikálnych zákonov a elektrinu ani zásah obsluhy bloku na svoju prevádzku nepotrebujú.

1. blok Novovoronežskej JE-II je okrem svojho prvenstva unikátny aj v niekoľkých ďalších smeroch, medzi ktoré patrí napríklad moderná technológia na riadenie výstavby. Spoločnosť Atomstrojexport (súčasť štruktúry ruskej korporácie pre atómovú energiu Rosatom) ako jediná na svete používa pri výstavbe jadrových elektrární technológiu Multi-D, ktorá pomáha dodržiavať termíny a rozpočet.

Medzi referenčné projekty tejto technológie patrí 3. a 4. blok Rostovskej jadrovej elektrárne, ktorej výstavba bola pozastavená v 90. rokoch. Aj napriek tomu, že stavebný personál musel obnoviť výstavbu takmer po 20 rokoch, podarilo sa 3. blok nielen úspešne dokončiť, ale dokonca k tomu došlo o dva mesiace skôr, než sa plánovalo. Štvrtý blok je teraz v záverečnej fáze výstavby a tento rok sa má začať s jeho uvedením do prevádzky.

včas a v rámci rozpočtu

Výraznou črtou technológie Multi-D je virtuálny model, ktorý je vypracovaný do posledného detailu, a ktorý obsahuje všetky potrebné informácie. Názov technológie vychádza práve z počtu parametrov (ako sú technické špecifikácie, dodacie lehoty, časové plánovanie, logistika a rozmerová náročnosť montáže komponentov) do jednotnej databázy reprezentovanej virtuálnym modelom. Pochopiteľne, toto všetko je možné len vďaka moderným výpočtovým technológiám a na projektovaní sa podieľajú superpočítače.

S modernými technológiami sa pracovníci stavby stretávajú na každom kroku. Stavební majstri si sťahujú nevyhnutnú dokumentáciu a úlohy pre daný deň do tabletu, montážni pracovníci si môžu prejsť postup montáže rozmerných komponentov krok za krokom v 3D projekčnej miestnosti a každý pracovník má v helme čip, ktorý informuje vedenie stavby o jeho vyťaženosti. Vďaka tomu má vedúci personál presnú predstavu o tom, čo sa na stavenisku skutočne deje, čo bolo splnené a čo nie, ďalej udržuje jednotnú databázu dát a pružne reaguje v prípade, že je na nejakom mieste potrebných viac pracovníkov.

referenčné technológie

Novovoronežská jadrová elektráreň hrá v ruskej jadrovej energetike zásadnú úlohu, pretože slúži ako skúšobný polygón pre ruské typy tlakovodných reaktorov. Historicky tu vznikajú demonštračné bloky technológie VVER. Zákazníci bloku VVER dostávajú už odskúšanú technológiu s referenciami.

Zároveň ide o prvú ruskú jadrovú elektráreň veľkého výkonu. Jej výstavba sa začala v 50. rokoch minulého storočia. Stoja tu prvé bloky s reaktormi VVER-440, ktoré sa neskôr rozšírili do krajín bývalého východného bloku vrátane Slovenska a Česka. Prvý z nich už doslúžil a ruskí odborníci vďaka nemu prehlbujú svoje skúsenosti s vyraďovaním reaktorov VVER z prevádzky. Na konci 80. rokov tu uviedli do prevádzky reaktor VVER-1000 a tradícia pokračuje aj s reaktormi VVER-1200, ktoré sú označované ako Novovoronežská JE-II.

Predtým, než bol 1. blok Novovoronežskej JE-II uvedený do komerčnej prevádzky, musel získať schválenie dozorného orgánu Rostechnadzor. Povolenie bolo vydané na základe 15-denného komplexného testovania správneho chodu reaktora a všetkých súčastí bloku. Predstavuje zavŕšenie skúšok, ktoré trvali viac než rok.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite