Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gorila.sk odporúča: Knihy, ktoré si budete pamätať

.sponzorované .promotion

Robert Bryndza alebo Agatha Christie? Svetový bestseller alebo detektívka? Z týchto knižných tipov si vyberie každý.

Gorila.sk odporúča: Knihy, ktoré si budete pamätať Gorila.sk

dívka v ledu Robert Bryndza

Krimi novinka Roberta Bryndzu, autora so slovenskými koreňmi, prináša hromadu zvratov a nečakaných vyústení v temnom prostredí londýnskeho policajného oddelenia, na ktoré čaká prípad vraždy mladého dievčaťa. Tá zdá sa súvisí s prípadom vraždy prostitútok, ktorý skončí na pleciach detektívky Eriky Fosterovej. Vyšetrovania sa síce je kde chopiť, prekážkou je ale pre Eriku skôr jej minulosť, ktorá ju pripravila o manžela, so stratou ktorého sa ešte nevysporiadala.

zmizelý svět Dennis Lehane

Zavŕšenie trilógie o Joeovi Coughlinovi, ktorej adaptácia druhej časti Pod rúškom noci už čoskoro zavíta do kín, patrí medzi najlepšie Lehaneove romány. Opäť sa stretávame s Joeom Coughlinom, ktorý pracuje pre mafiu na Floride 40. rokov. Autor sleduje historické fakty z čias 2. svetovej vojny a gangsterské vybavovanie účtov, čo dáva deju nádych štýlu Jamesa Ellroya, ktorý vo svojej próze bežne používa reálne historické osobnosti.

jabloň v zime. Listy Eve Rosenbaumovej Dežo Ursiny

Hoci Dežo nebol spisovateľom, jeho listy sú plné lásky, príbehov a ťažkostí spojených s komplikovanou dobou normalizácie, v ktorých sa rodili. Po listoch svojej dôvernej priateľke Zdenke Krejčovej a minuloročných listoch jeho synovi Kubovi, prichádzajú listy Eve Rosenbaumovej. Tá si každý jeden poctivo odkladala, no počas svojho života ich odmietala zverejniť. Pred smrťou v roku 2014 ich zverila do rúka Petra Zajaca, jedného z pätice autorov knižnej novinky. Materiál plný Dežových myšlienok vydal po prepise na hutných 580 strán a tak majú nielen jeho fanúšikovia možnosť nazrieť do hlavy všestranného umelca, ktorý sa do histórie zapísal predovšetkým ako hudobník.

smrt v zádech Harlan Coben

Maya si prešla peklom. Pri tragických udalostiach prišla o manžela, sestru a kariéru pilotky a jediné, čo jej ostalo je jej dcérka. Na záberoch z domovej kamery jedného dňa objaví niečo, čo jej bráni za svojou hroznou minulosťou zavrieť dvere. Je jej manžel skutočne mŕtvy alebo stráca následkami posttraumatickéj stresovej poruchy tak typickej pre vojnových veteránov rozum?

nevracaj sa Lee Child

Zatiaľ, čo bežné "reacherovky" sú obvykle samostatne stojacimi príbehmi, Nevracaj sa je zavŕšením zápletky, ktorá sa rozliehala naprieč románmi 61 hodín, Za cenu života, Poslední sbohem a Muž na odstrel. V nich Reacher spoznáva majorku Turnerovú z jeho bývalej 110. jednotky armádnej polície. Keď sa v Nevracaj sa konečne schyľuje k ich prvému oficiálnemu stretnutiu, nastanú problémy. Turnerovú Reacher nachádza za mrežami obvinenú z korupcie a on sám sa stáva podozrivým z niekoľkých skutkov vrátane vraždy.

vrecko plné zrna Agatha Christie

Nikto netvorí zápletky tak rafinovane ako Agatha Christie. Vrecko plné zrna je plné falošných stôp odvádzajúcich pozornosť čitateľa. Tentoraz sa obeťou stáva nesympatický obchodník a hlava dysfunkčnej rodiny Rex, pozostalí po ktorom tiež veľa sympatií nepobrali. Vyšetrovania Rexovej otravy jedom sa chopí inšpektor Neele, ktorý napriek všetkej svojej kompetentnosti má čo robiť, aby dokázal manévrovať bludiskom klamstiev a zavádzania.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite