Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

HIV sa neprenáša dotykom

.sponzorované .promotion

Až 35 miliónov ľudí na celom svete je HIV pozitívnych. Na Slovensku bolo k septembru 2016 evidovaných 876 prípadov infekcie vírusom HIV.

HIV sa neprenáša dotykom

o tomto démonizovanom víruse koluje množstvo mýtov, ktoré je dôležité vyvrátiť.

ako sa HIV prenáša?

HIV sa prenáša z jednej osoby na druhú výmenou telesných tekutín, ako krv, spermie, vaginálne a análne sekrécie a materské mlieko. Cestou prenosu môže byť nechránený pohlavný styk, injekčné užívanie drog nesterilnými ihlami, prenosom z matky na dieťa, alebo aj infikovanými orgánmi pri transplantácii a krvnej transfúzii.

HIV neprežije mimo tela, takže ho nemôžete dostať dotykom, objímaním, spoločným používaním vidličky, či zubnej kefky. HIV sa nešíri kašľaním, kýchaním alebo pľuvaním a nedá sa nájsť v moči alebo stolici. Pravdepodobnosť nákazy HIV prostredníctvom orálneho sexu alebo bozkávania je extrémne nízka. Rizikové je len bozkávanie, ak majú partneri veľké otvorené rany v ich ústach, alebo krvácajúce ďasná. Ešte dôležitejšie je, že vďaka pokrokom v liečbe HIV, je riziko prenosu tohoto ochorenia výrazne nižšie.

AIDS nie je HIV a ani rozsudok smrti

HIV je skratka pre Ľudský imunodeficientný vírus, ktorý infikuje a napáda imunitný systém. Ak nie je liečený a počet bielych krviniek klesne pod 200 na mililiter, je diagnostikovaný syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS), posledná fáza HIV.

HIV je spojený s podobným vírusom, ktorý bol nájdený u opíc, zvaným vírus opičej imunodeficiencie (SIV), o ktorom sa predpokladá, že zmutoval na HIV začiatkom 20. storočia. Lovci divokej zveri a predajcovia v subsaharskej Afrike boli bežne nakazení SIV a vzniklo podozrenie, že európsky kolonializmus v Afrike je zodpovedný za jeho šírenie.

zabíja neznalosť

Existuje mnoho spôsobov, ako ovplyvniť šírenie vírusu HIV. Tehotné ženy môžu zabrániť prenosu na svojich potomkov tým, že podstúpia antiretrovirálnu liečbu. Testom na HIV prechádzajú aj krv a vnútorné orgány určené na darcovstvo. Pokiaľ ide o sexuálny styk, najúčinnejším spôsobom ochrany je kondóm. Po nechránenom styku máte možnosť ešte užiť tabletu, ktorá zabraňuje rozvoju infekcie.

Ak teda existujú spôsoby, ako zabrániť šíreniu vírusu , ako to, že zaznamenávame až 1 500 000 nových infekcií HIV za rok 2014 na celom svete? Ľudia si nie sú vedomí svojho rizikového správania sa, nevedia o pravidelnom testovaní a nevedia o fakte, že HIV sa dá úspešne liečiť. Aj keď HIV je zvládnuteľná choroba, ľudia, ktorí žijú s HIV sú často stigmatizovaní a nebojujú len s chorobou, ale aj s mylnými predstavami okolia.

Článok bol podporený spoločnosťou GSK Slovensko. Kontakt: GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o, Galvaniho 7/A, Bratislava 821 08, tel: 02 4826 1111

Akékoľvek otázky týkajúce sa príslušného ochorenia alebo spôsobu jeho liečby je potrebné konzultovať s ošetrujúcim lekárom. Pre hlásenie nežiaducich účinkov kontaktujte: sk-safety@gsk.com

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite