Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dostupnejšie úvery pre podniky s podporou EÚ

.sponzorované .promotion

Malé a stredné podniky sú pre slovenskú ekonomiku a tvorbu pracovných miest kľúčové. Nové úvery sú podporou EÚ zlepšia ich prístup k financovaniu.

Dostupnejšie úvery pre podniky s podporou EÚ ČSOB

počet malých a stredných podnikov sa v uplynulej dekáde výrazne zvýšil, a to o vyše štvrtinu. Na druhej strane, veľký počet malých firiem spravidla zanikne v priebehu 3 až 5 rokov od štartu. Pre banky sú preto menšie podniky prirodzene rizikovejšie. Dobrou správou je preto možnosť čerpať nové zvýhodnené úvery s podporou EÚ.

Predstavte si firmu, ktorá chce rozširovať svoju výrobu a investovať do novej haly. Nielen, že vďaka zvýšenej výrobnej kapacite získa konkurenčnú výhodu, ale môže tiež významne pomôcť aj zamestnanosti v regióne. Pre ilustráciu, prenájom výrobnej haly vo veľkosti 500m2 by ju stál asi 30 000€ ročne. Po dôslednom posúdení sa teda rozhodne, že z dlhodobého hľadiska sa jej oplatí viac investícia do vlastných priestorov. Avšak na realizáciu týchto plánov aktuálne nemá dostatok financií. Práve pre tieto spoločnosti, ktoré premýšľajú nad rozšírením svojho podnikania, pripravila ČSOB novú možnosť financovania biznisu s podporou EÚ.

Keďže výstavba novej haly je významná investícia, ktorá dlhodobo ovplyvní fungovanie firmy, spomínaná firma môže požiadať o investičný úver od ČSOB s európskymi zárukami z programu COSME. Pri úvere vo výške 200 000€ s úrokovou sadzbou od 5,4% a splatnosťou 10 rokov, by priemerná mesačná splátka za daných podmienok bola asi 2100 €. Investíciou do vlastnej haly dokáže ušetriť na nájme sumu za 1-2 roky, pričom po ukončení splácania patrí financovaný predmet do vlastníctva podnikateľa. Okrem lepšej úrokovej sadzby sú nepochybnou výhodou COSME investičných úverov od ČSOB bezplatné mimoriadne splátky, ktoré môže podnikateľ realizovať 2x ročne. Vďaka tomu si firma skráti obdobie splácania alebo zníži veľkosť mesačnej splátky.

Výhodnejšie úvery s európskymi zárukami COSME môžu čerpať aj tí podnikatelia, ktorí potrebujú riešiť krátkodobé záležitosti, akými sú napríklad nákup zásob či materiálu. K dispozícii je pre nich prevádzkový úver. V závislosti od potreby vie klient získať úver v hodnote 4 000 € až 300 000 €. Napríklad podnikateľ v pôdohospodárstve sa rozhodne rozšíriť svoj biznis a nakúpiť vopred dostatočné zásoby a materiál. Na tento účel sa rozhodne čerpať prevádzkový úver vo výške 50 000€. Pri úvere so splatnosťou 5 rokov a úrokovou sadzbou od 7,9% by mesačne splácal v priemere 990€. Z pôvodného mesačného obratu vo výške 2000€ by tak dokázal vďaka novému financovaniu v uvedenej výške zvýšiť svoj pôvodný obrat aj o 50%. Prostredníctvom úveru COSME tak môže financovať nákup zásob a materiálu, ktorý dovtedy nebol v jeho možnostiach, a to sa pozitívne prejaví na jeho koncoročných tržbách.

Bankové úvery sú kľúčovým zdrojom externého financovania pre takmer 60 % podnikov na Slovensku. Ako najčastejší dôvod zamietnutia úveru v minulosti spomínajú nedostatočné zabezpečenie. Zvýšenie nezabezpečenej časti úveru a vyššie povolené LTV pri zabezpečených úveroch sú len jednou z viacerých výhod úverov so zárukami z programu COSME. ČSOB sa do projektu zapojila ako prvá komerčná banka na Slovensku, vďaka čomu môže uvoľniť úverové podmienky pre 5800 malých a stredných podnikov na Slovensku a poskytnúť im výhodnejšie financovanie.

Výhody úveru z programu COSME:

- úvery na financovanie prevádzkových aj investičných potrieb,

- zníženie úrokovej sadzby,

- max. výška úveru až do 500.000 eur,

- možnosť rozložiť splátky až na 15 rokov,

- zvýšenie nezabezpečenej časti úveru

- vyššie povolené LTV pri zabezpečených úveroch.

Bližšie informácie o úveroch z programu COSME vám ochotne poskytneme v ktorejkoľvek pobočke ČSOB.


Toto financovanie umožňuje záruka poskytnutá prostredníctvom COSME a Európskeho Fondu pre Strategické investície (”EFSI”) založených v súlade s Investičným Plánom pre Európu. Cieľom EFSI je pomáhať podporovať financovanie a implementáciu produktívneho investovania v Európskej únii a zabezpečiť uľahčenie prístupu k financovaniu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite