Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najočakávanejšie knižné novinky 

.sponzorované .promotion

Inšpirujte sa výberom Gorila.sk a začítajte sa do svetových bestsellerov, ktoré si zaslúžia vašu knižnú pozornosť.  

Najočakávanejšie knižné novinky 

knihy pre vás vybrala Gorila.sk.

Osamelý strelec (Grisham John)

John Grisham prináša svoje podanie Philipa Marlowa pre 21. storočie. Jeho nekonvenčný právnik Sebastian Rudd je hrubý, drzý a nesie v sebe poetický šarm tvrďáka v širáku 20. rokov minulého storočia. Spočiatku príbeh pôsobí ako zbierka krátkych poviedok, ktoré lepí dohromady len Rudd, čo adekvátne vykresľuje život právnikov, ktorí po výhre či prehre prípadu idú ďalej a klienti prichádzajú a odchádzajú. Kniha tak akoby nastoľuje úvod do Ruddovho sveta pred štartom novej série, čo naznačuje aj nečakane náhly koniec.

Harry Potter a prekliate dieťa (J.K. Rowlingová)

J.K. Rowlingová vám v 8. knihe o Harrym Potterovi vysvetlí, aké to je byť dieťaťom slávneho rodiča. Albus Severus Potter ale netúži stáť vo svetle reflektorov svojho otca ani náhodou. Tak ako každá Rowlingovej kniha v sérii naučila niečo nové o rodine a vzťahoch, tento raz sa rozpitve snaha otca pochopiť svojho dospievajúceho syna. Už zabudol čo to je dospievať, a že veci sa s pubertou nezjednodušujú ale komplikujú. Navyše temnota síce bola porazená, ale nadobro pochovaná nie je a nová generácia čarodejníkov nikdy neokúsila, aké to je stáť jej zoči-voči. Pre Harryho boli Bradavice rajom, Albus Potter by ale radšej žil v Očistci, nebyť jeho jediného kamaráta Scorpia Malfoya s ktorým je preň škola, keď nič iné, tak aspoň akotak znesiteľná. Harry by bol radšej, keby sa od Malfoyovcov držal čo najďalej, no oboch ich čaká lekcia, o akej nikdy ani len nesnívali...

Dva roky, osem mesiacov a dvadsaťosem nocí (Salman Rushdie)

Novinka Salmana Rushdieho, ktorú menovali knihou roka noviny ako The Washington Post, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, či The Guardian, vás zavedie do sveta, v ktorom sa prelína história, mytológia a nekonečné príbehy lásky. Bujný mnohovrstevný román, v ktorom sa náš svet začne v blízkej budúcnosti topiť v absurdite sa točí okolo postáv, ktoré spája spoločná vlastnosť - sú potomkami rozmarných a roztopašných bytostí označovaných ako džinovia, ktoré náš svet odjakživa obývajú schované za rúškom dimenzie, ktorú ľudský mozog nedokázal až doteraz uchopiť. Všetko ale zmení búrka, ktorá vypukne nad New Yorkom.

Záhada zavretej schránky (Agatha Christie)

Jeden z najslávnejších svetových detektívov sa vracia skrz pero Sophie Hannahovej, ktorá má štýl a príbehové postupy Agathy Christie naštudované v malíčku. Gillian Flynn Poirotov návrat opísala ako geniálnu, štýlovú a delikátnu detektívku a slovami chvály nešetrili ani The New York Times, podľa ktorých sa môžete tešiť na návykovú a urputne chytrú záhadu plnú šikovne nastražených stôp, ktorá dopraje pocit spoluúčasti na vyšetrovaní aj čitateľovi. Môžeme len súhlasiť, dôvtip Záhade zavretej schránky rozhodne nechýba.

Právo na život (Ian McEwan)

Manžel oznámi Fione, že je v ich zväzku nespokojný a požiada ju o otvorené manželstvo. Fiona však takýto kompromis odmieta, a tak sa ich manželstvo začína rúcať a to v tú najnevhodnejšiu chvíľu, keď je pred ňou zložitý prípad. Fiona totiž predsedá londýnskemu vyššiemu súdu, ktorý má rozhodnúť o živote Adama trpiaceho na leukémiu. Ako jehovistovi mu viera zakazuje krvnú transfúziu, ktorá by mu zachránila život a tak je na Fione, či ho k nej donúti právnou cestou. Rozhodne sa s Adamom stretnúť osobne a zisťuje, že je v ňom omnoho viac, než si predstavovala. Na rozhodnutie neostáva veľa času, navyše sa jej do všetkého pletú vlastné emócie z jej bezdetného rozpadajúceho sa manželstva.

Nejlepší americké krimipovídky (James Patterson)

Výber poviedok v područí Jamesa Pattersona sa vydaril na výbornú. Ako sám v úvode spomína, často počúva nariekanie ľudí nad stavom Hollywoodu. Ak patríte k nim, nenechajte si ujsť výber jeho poviedok, ktoré vo vás obnovia vieru v nápadité zápletky. Poďakujete mu neskôr. Patterson totiž do svojej antológie vybral príbehy plné drámy a napätia oskarových hollywoodskych kvalít, ktoré spája spoločná téma: zúfalé životné voľby a extrémy ľudského chovania. V poviedkach tak spoznáte párik bankových lupičov, pomstou hnaného strelca zo strednej školy, dedičku, ktorá pre svojho muža spraví hocičo a ďalšie unikátne postavy z pera Lee Childa, Michaela Connellyho, Jefferyho Deavera či Dennisa Lehanea.

Slon mizne (Haruki Murakami)

Muž sleduje, ako sa jeho obľúbený slon vyparí do vzduchu, párik novomanželov sa uprostred noci vyberá ukojiť útoky hladu do McDonaldu a mladá žena zisťuje, že sa do nej zahľadelo malé zelené monštrum ukrývajúce sa v jej záhrade. Zbierka sedemnástich Murakamiho poviedok, ktoré publikoval na prelome 80. a 90. rokov v časopisoch, nesie rovnaké kvality ako jeho neskoršie medzinárodné bestsellery, v ktorých zručne a s hravosťou prelína hranice medzi rôznymi realitami v temne komických existenciálnych hlavolamoch zamaskovaných do mixu pripomínajúceho americkú detektívnu fikciu, carverovský realizmus a surrealizmus typický pre Kóbó Abea.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite