Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Elektrická energia je tu s nami už dve storočia

.sponzorované .promotion

Bez elektriny si už nevieme v podstate predstaviť nič – fungovaním domácností počínajúc a pracovnými povinnosťami končiac.

Elektrická energia je tu s nami už dve storočia Thinkstock

elektrická energia môže mať rôznu podobu – svetlo v domácnosti a na ulici svieti, viete variť na elektrickom sporáku, ide vám počítač, môžete naštartovať svoje auto, prípadne môžete sa vybrať v noci do mesta a v ňom „to žije“. Bez elektriny by sme si nevedeli svoj život už ani predstaviť, no v minulosti to bolo celkom bežné. Samozrejme, museli sa tomu prispôsobovať životy všetkých ľudí.

keď deň znamenal svetlo a noc tmu

Elektrina, ako ju poznáme dnes, nebola samozrejmosťou a kým ju ľudstvo objavilo, prešla naozaj dlhá cesta. Všetko sa začalo v starovekom Grécku, kde si Táles z Milétu všimol, že papyrus po trení priťahuje napríklad slamu či perie. Viac ako 2 200 rokov bol tento jav pre ľudstvo nevysvetliteľný, až v 16. storočí Wiliam Gilbert použil ono zázračné slovíčko „elektrina“ v súvislosti so svojimi výskumami magnetizmu.

Vzápätí sa najbližších 200 rokov zaoberali elektrinou ako fyzikálnym a prírodným javom viacerí vedci, bádatelia a fyzici. Za vynálezcu prvého generátora elektrického prúdu sa označuje Thomas Alva Edison, pričom šlo o jednosmerný prúd. Ako nás učí história, jeho konkurentom bol známy Nikola Tesla, ktorý experimentoval so striedavým prúdom.

Práve ten sa dnes používa a je ideálny na prenos elektriny na veľké vzdialenosti – celkovo trvalo viac ako 2 800 rokov od pozorovania elektriny vo forme magnetickej sily po jej využitie na prvý vynález – žiarovku. Dnes to považujeme za samozrejmosť, ale ľudstvo žilo drvivú väčšinu obdobia od konca staroveku v dobe „tmy“.

ako sa dnes vyrába?

Na výrobu elektriny sa dnes využívajú v princípe dva druhy zdrojov, a to tzv. neobnoviteľné a obnoviteľné. Druhá skupina začína rásť na úkor tej prvej, a to najmä z dôvodu ekologickosti a trvalej udržateľnosti. Po celom svete sú však stovky elektrární vyrábajúcich elektrickú energiu z uhlia, vody, atómu, spaľovaním a inými konvenčnými spôsobmi.

Aj pri týchto bežných spôsoboch dochádza neustále k zlepšovaniu efektívnosti a efektivity, čo vedie k tomu, že elektrina sa vyrába jednoduchšie, s vyššou účinnosťou a s nižšími nákladmi, než tomu bolo v minulosti. Viacero štátov považuje výrobu elektriny za jeden z najdôležitejších znakov samostatnosti, a tak sú elektrárne spravidla v štátnych rukách.

To však, samozrejme, neznamená, že do sektora energetiky a elektriny nevstupujú aj súkromné spoločnosti, práve naopak. Celkovo sa oblasť výroby elektriny a jej používania dynamicky mení doslova každým dňom, a preto je nevyhnutné, pokiaľ chcete mať informácie tohto druhu, pravidelne novinky a spravodajstvo z energetiky sledovať. Ideálnym zdrojom sú rôzne špecializované portály, napríklad aj portál vEnergetike.sk, ktorý patrí pod značku Webnoviny.

budúcnosť elektrickej energie

Je jasné, že v budúcnosti musí ľudstvo prísť na lepšie a efektívnejšie spôsoby, ako zabezpečiť výrobu elektrickej energie a jej využitie. Súčasný výskum v tejto oblasti je na veľmi pokročilej úrovni, pričom aktuálne trendy si môžete nájsť aj na svetových webových portáloch venujúcich sa energetike – nájsť ich môžete napríklad cez vyhľadávač Google.

Čoraz silnejšie postavenie má skupina obnoviteľných zdrojov elektrickej energie, vďaka čomu je možné očakávať najmä progres v tomto smere - čiže efektívnejšie získavanie veternej, solárnej a vodnej energie na úkor napríklad spaľovní.

pozor aj na spotrebu

To, čomu sa súčasná veda aj spoločenské a politické špičky venujú, je spotreba elektrickej energie. Je čoraz jasnejšie, že stúpajúci dopyt nie je možné pokryť aktuálnymi kapacitami, a preto sa prijímajú opatrenia tak na strane efektívnosti výroby elektriny, ako aj na strane jej hospodárneho využívania. Budúcnosť ukáže, čo všetko nás v tejto oblasti čaká, pričom tejto téme sa venuje viacero neziskových organizácií, napríklad UCS.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite