Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tím mladých lídrov hľadá kolegov pre zmenu Slovenska

.pR .promotion

Nevedeli, do čoho idú. Napriek tomu boli plní odhodlania a chuti pomôcť deťom zo znevýhodneného prostredia budovať si vzťah k vzdelaniu, a tým aj lepšiemu životu.

Tím mladých lídrov hľadá kolegov pre zmenu Slovenska

po roku učenia na základnej škole v rámci programu Teach for Slovakia, keď denne menia osudy desiatok detí, najlepší absolventi rôznych vysokých škôl zhodne tvrdia, že ich vlastný život sa obrátil naruby a už teraz vedia, že chcú pozdvihnúť slovenské školstvo. Celosvetovo úspešný program preto hľadá motivovaných lídrov už do svojho tretieho ročníka. Prihlásiť sa môžu do 15. decembra.

K 12 mladým ľuďom, ktorí začali minulý rok učiť na základných školách najmä v častiach východného Slovenska s vysokou nezamestnanosťou a nízkou životnou úrovňou, sa v septembri pridala desiatka ďalších odvážlivcov. Absolventi domácich i prestížnych zahraničných škôl rôznych odborov, s množstvom mimoškolských aktivít a sľubne rozbehnutou kariérou. Vzdali sa pohodlia aj atraktívneho platu, aby pomohli iným, a popritom rozvinuli aj svoj vlastný potenciál lídrov, s ktorým neskôr môžu naštartovať zmeny v školstve i v spoločnosti.

„Som veľmi rád, že po mimoriadne úspešnom prvom ročníku sa nám podarilo v septembri poslať do škôl druhú vlnu skvelých mladých ľudí. Postupne sa rozrastá náš tím, ako aj počet zapojených škôl a žiakov, ktorí majú vďaka tomuto programu šancu obľúbiť si vzdelávanie a vzoprieť sa tak budúcnosti, ktorá by ich čakala vzhľadom na podmienky, v ktorých vyrastajú. Pomáhajú im pri tom talentovaní absolventi univerzít, ktorí svoje skúsenosti neskôr môžu využiť na ovplyvňovanie školstva z politiky či biznisu,“ hodnotí zakladateľ a CEO Teach for Slovakia Stanislav Boledovič.

svoje rozhodnutie neľutujú

Roman Veverka, ktorý učí už druhý rok v Spojenej škole v Poprade, chce ďalej pracovať pre deti a svoju budúcnosť vidí v školstve. „Najväčšia výhra, ktorú som zažil, je to, že som dokázal spoznať životy detí, od najmenších tretiakov až po najväčších deviatakov. Pracoval som s nimi, aby dosiahli lepšiu budúcnosť, a to bolo pre mňa to najkrajšie,“ hovorí. „Túžim, aby naše školstvo bolo iné. Túžim tiež, aby Slovensko nemalo zneužívané, negramotné a odkopnuté deti a beriem to ako obrovskú misiu pre našu spoločnosť,“ dodáva.

Novou posilou základnej školy v Malackách sa pred mesiacom stala Pavla Solivarská. „Môj pohľad na povolanie učiteľa nadobudol oveľa širší rozmer, keďže sama zažívam jeho nesmiernu rozmanitosť a náročnosť. Cítim, ako sa zdokonaľujem a vyvíjam v mnohých oblastiach vďaka svojim žiakom, kolegom a celému Teach for Slovakia tímu. Byť tvárou v tvár triede plnej približne tridsiatich jedinečných ľudí s rôznymi talentmi, potrebami a príbehmi a podieľať sa na ich formovaní je nesmierne obohacujúca a inšpiratívna životná skúsenosť,“ opisuje.

Počas dvojročného programu majú účastníci Teach for Slovakia príležitosť rozvíjať sa aj prostredníctvom stáží. Tak sa im v lete podarilo absolvovať stáže v slovenskej pobočke Google, u vývojára hier pôvodom zo Slovenska Pixel Federation či v slovenskej softvérovej firme ESET. A to nielen v Bratislave, ale aj v jej sídle v americkom San Diegu. Jeden z účastníkov programu Ivan Sakin to považuje za mimoriadne cennú skúsenosť. „Môj plán bol dozvedieť sa, ako sa podarilo vybudovať našu momentálne najznámejšiu a najúspešnejšiu firmu, ako dnes funguje a kam smeruje. Stretol som sa s manažérmi oddelení, mohol som tráviť čas so zamestnancami priamo pri práci a na čokoľvek sa ich pýtať. Obišiel som aj Slovákov, ktorí tam pracujú a všetci mali z mojej návštevy veľkú radosť,” prezrádza.

pátranie po najlepších pokračuje

Dvadsaťdva účastníkov programu dnes pôsobí spolu na 16 základných školách na celom Slovensku. Žiaci si prítomnosť nových učiteľov na hodinách pochvaľujú a z mnohých sa razom stali ich miláčikovia. Aj samotné učenie je pre nich teraz pútavejšie a zábavnejšie. Organizátori Teach for Slovakia preto už začínajú hľadať nových ľudí do tretieho ročníka programu, ktorý sa spustí na budúci rok.

„Opäť hľadáme šikovných optimistických mladých ľudí s vodcovskými schopnosťami, ktorí možno práve končia školu alebo už sú zamestnaní, avšak cítia, že ich táto cesta zatiaľ úplne nenapĺňa a premýšľajú, ako by mohli byť užitoční pre spoločnosť a zároveň otestovali svoju vlastnú húževnatosť, kam až dokážu zájsť. Hľadáme talentovaných lídrov, ktorých trápi stav školstva v kombinácii so sociálnou situáciou na Slovensku a chcú osobne prispievať k dosiahnutiu zmeny,“ približuje Naďa Kasalová, manažérka pre nábor a marketing v Teach for Slovakia.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť vyplnením registračného formulára na webe Teach for Slovakia. Termín na online vyplnenie prihlášok je do 15. decembra 2015. V užšom výbere potom organizátori určia tých najlepších, ktorí absolvujú intenzívny šesťtýždňový kurz zameraný na komunikačné, pedagogické a manažérske schopnosti. Kurz v sebe zahŕňa aj učenie detí v Letnej škole, ktorú Teach for Slovakia organizuje. Počas dvojročného programu im budú radiť a podporovať ich skúsení koučovia a mentori.

Aktivity Teach for Slovakia podporujú najväčšie osobnosti slovenského biznisu. Hlavnými partnermi sú spoločnosti ESET, HEINEKEN Slovensko, Slovenská sporiteľňa a Slovak Telekom. Záštitu nad programom prevzali prezident SR Andrej Kiska a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

o programe

Teach for Slovakia ako nezávislá občianska iniciatíva je súčasťou medzinárodného programu Teach for All, ktorý úspešne funguje vo viac ako 30 krajinách sveta s jednotnou víziou – zlepšiť kvalitu školstva a znižovať nerovnosť v prístupe k vzdelaniu tak, aby raz všetky deti mali vzdelanie, ktoré im dá šancu v živote uspieť.

Program sa snaží pritiahnuť najtalentovanejších absolventov univerzít, aby predtým, než naštartujú svoje kariéry, išli najskôr na dva roky učiť do škôl v najťažších podmienkach. V dlhodobom horizonte buduje zo svojich „absolventov“ komunitu budúcich lídrov, ktorí zažili fungovanie školstva na vlastnej koži a ako úspešné osobnosti v biznise, médiách, školstve či politike, sa budú spoločne usilovať o zreformovanie systému vzdelávania na Slovensku.

Viac informácií nájdete na stránke www.teachforslovakia.sk a tiež na Facebooku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite