Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Henning Mankell: Pyramída

.pR .promotion

Henning Mankell je výborným literárnym vývozným artiklom. Máloktorý švédsky spisovateľ je u nás taký známy ako tento manžel dcéry Ingmara Bergmana, priekopníka a velikána filmu 20. storočia (Fanny a Alexander, Persona, Lesné jahody). Mankellove detektívky sa stali slávnymi nielen na našom kontinente, ale aj za oceánom. A to už mnohé naznačuje a hlavne znamená. Sláva a česť je autorovi bohužiaľ málo platná. Oznámil, že trpí rakovinou.

Henning Mankell: Pyramída

Držíme mu palce, aby sa z nej vystrábil práve kvôli postave vyšetrovateľa vrchného inšpektora Wallandera. V Švédsku dokonca existuje špecializovaná internetová stránka, ktorá zachytáva o tejto literárnej postave všakovaké zaujímavosti. Dočítate sa napríklad, že detektívovi najviac rozumie herec Krister Henriksson, a že séria s ním bola úspešná predovšetkým v USA. O BBC, ako o autorskej televíznej spoločnosti, sa píše tam píše len akoby nič.

Pyramída je román, ktorý Henning Mankell napísal už v roku 1999. Nedávno rozvedený detektív Kurt Wallander sa pokúša nájsť spojitosť medzi tromi veľmi odlišnými zločinmi. Dvojmiestne lietadlo Piper Cherokee narazí ohromnou silou do svahu a začne horieť. Pilot a jeho pasažier zahynú. Nikomu v okolí podobné lietadlo nechýba, priletelo teda zďaleka a bez povolenia. Potom požiar zachváti i galantériu dvoch starých dievok, ktoré zomrú v plameňoch. A aby to bolo mankellovsky zamotané, uprostred vyšetrovania oboch prípadov musí Wallender odletieť do Egypta ratovať z väzenia otca.

Počas vyšetrovania Kurt Wallander zistí, že pád lietadla a požiar obchodu neboli nehody. Čoskoro odhalí vzťah medzi týmito dvoma prípadmi. Dostáva sa na stopu medzinárodného gangu pašerákov drog. Ak si chcete objednať novinku na našom knižnom trhu spomínanu detektívku Henninga Mankella Pyramída, nájdete ju na stránke knižného veľkoobchodu Gorila.sk práve tu http://www.gorila.sk/product/603153.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite