Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ sa bráni

.redakcia .slovensko

Bilčík zdôraznil, že Európsky parlament si po škandále Katar Gate uvedomil rozsah toho, čo sa udialo a chce sa poučiť.

EÚ sa bráni vladimirbilcik.eu

osobitný výbor pre zahraničné zasahovanie EP do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií a pre posilnenie integrity, transparentnosti a zodpovednosti v Európskom parlamente (ING2) dnes v Bruseli schválil správu spoluspravodajcov Vladimíra Bilčíka (EPP/Demokrati) a Nathalie Loiseau (Renew). Ide o zásadný politický dokument, ktorý po škandále Katar Gate prináša sadu odporúčaní pre Európsky parlament, ako sa brániť proti korupcii a pred zahraničnými zásahmi z tretín krajín.  

“Vznik  tejto správy je dôkazom, že Európsky parlament si jasne uvedomuje hrozby, ktorým čelí od tretích krajín. Autoritárske režimy na čele s Ruskom a Čínou majú záujem oslabovať nielen Európsku úniu a jej inštitúcie, ale aj jednotlivé členské štáty. Potrebujeme  byť voči týmto zahraničným zásahom odolnejší. Verím, že kroky, ktoré v správe navrhujeme, si osvojí nielen EÚ, ale aj členské krajiny,” povedal  Vladimír Bilčík, spoluspravodajca vo výbore ING2, ktorý správu dnes schválil. 

Bilčík  zdôraznil, že Európsky parlament si po škandále Katar Gate uvedomil rozsah toho, čo sa udialo a chce sa poučiť.  “V správe navrhujeme celú škálu opatrení, aby sa Európsky parlament dokázal účinne brániť proti korupcii a zasahovaniu do našej práce zo zahraničia. Tieto opatrenia posilnia transparentnosť, integritu aj zodpovednosť. Ide napríklad o častejšie previerky pri práci  s citlivými dokumentami, dôslednejšiu kontrolu poskytovateľov služieb pre európske inštitúcie; zverejňovanie stretnutí europoslancov s lobistami, detailnejšie zverejňovanie príjmov europoslancov či prijatie prechodnej polročnej lehoty pre europoslancov po skončení ich mandátu z dôvodu, aby ich nemohli  okamžite zamestnať tretie krajiny,”  vymenoval navrhované opatrenia spoluspravodajca. Pre europoslancov by tiež mali platiť prísnejšie pravidlá pri cestách do zahraničia tak, aby rešpektovali vopred schválené politické pozície. 

Europoslanec  je tiež presvedčený, že touto správou sa môžeme inšpirovať aj na Slovensku: “Slovensko je jedným z terčov zahraničného zasahovania. Rusko, ktoré vedie brutálnu útočnú vojnu na Ukrajine, má veľký záujem naštrbiť zahraničnopolitickú orientáciu našej krajiny ako jedného z najbližších spojencov Ukrajiny. Je kľúčové, aby sme posilnili naše politické  inštitúcie a demokraciu pred zásahmi zo zahraničia. Táto správa nám ponúka návod, ako na to,”  uzavrel Bilčík. 

Vladimír Bilčík (EPP / Demokrati) bol vypracovaním správy poverený spolu s Nathalie Loiseau (Renew) po škandále Katar Gate. Ten prepukol, keď boli niektorí europoslanci z frakcie európskych socialistov na čele s bývalou popredsedníčkou europarlamentu Evou Kaili obvinení z podplácania výmenou za zlepšovanie obrazu o Katare. Európsky parlament bude správu výboru ING2 schvaľovať na júlovej plenárnej schôdzi v Štrasburgu. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite