Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Absolventky stredných a vysokých škôl budú mať nárok na materskú dávku

.sita .slovensko

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení od poslancov z klubu SaS Vladimíry Marcinkovej, Vladimíra Ledeckého a Tomáša Lehotského, ktorú schválil parlament.

Absolventky stredných a vysokých škôl budú mať nárok na materskú dávku pexels

absolventky stredných a vysokých škôl budú mať nárok na materskú dávku zo Sociálnej poisťovne. Do obdobia 270 dní nemocenského poistenia, ktoré je podmienkou pre priznanie materskej dávky, sa totiž bude od začiatku budúceho roka započítavať aj obdobie štúdia na strednej škole alebo vysokej škole, ak žena toto štúdium úspešne ukončila. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení od poslancov z klubu SaS Vladimíry Marcinkovej, Vladimíra Ledeckého a Tomáša Lehotského, ktorú schválil parlament.

„Cieľom návrhu je rozšírenie okruhu poistenkýň, ktoré majú nárok na materské s dôrazom na tehotné ženy a matky tesne po ukončení štúdia. Tento krok môže slúžiť ako motivácia najmä mladých žien k materstvu po úspešnom skončení strednej alebo vysokej školy," tvrdia liberáli. Týmto opatrením sa podľa nich zlepšia možnosti žien na skĺbenie rodičovstva a pracovného života, obzvlášť skupinu vysokoškolsky vzdelaných žien, ktoré vzhľadom na nemožnosť poberať materskú dávku po ukončení štúdia nemajú vytvorené priaznivé podmienky na materstvo.

Poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má v súčasnosti nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite