Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Dlho vás nikto nestrašil? Skúsila to plynom Saska

.dáta bez pátosu .slovensko

Slovensko je už dnes so zásobami plynu na tom lepšie ako takmer všetky krajiny EÚ – aj keby mali svoje zásobníky naplnené na 100 %. A to teda nemajú.

Dáta bez pátosu: Dlho vás nikto nestrašil? Skúsila to plynom Saska

kapacita našich zásobníkov je 83 % ročnej spotreby

Je tomu tak preto, že väčšina krajín okrem Lotyška, Rakúska a Maďarska má menšiu celkovú kapacitu zásobníkov, ako je 50 % ich ročnej kapacity. V grafickej forme o tom hovorí II. stĺpček našho prehľadu. Slovensko má tretie najväčšie zásobníky z celej EÚ.

sme jedným z lídrov (v prvej trojke) v zásobách plynu

Slovensko je dnes v strede mája na III. mieste z celej EÚ v objeme existujúceho natlačeného plynu v zásobníkoch voči celej svojej ročnej spotrebe: 57 %. Dlhodobo vysoké zásoby má Lotyšsko (83 %) a pred nami je už len Rakúsko (77 %).

Všetky ostatné krajiny majú dnes voči svojej ročnej spotrebe polovičné a nižšie zásoby oproti nám. Najbližšie k nám je Maďarsko s 32 % a Dánsko s 31 %.

V grafickej forme o tom hovorí I. stĺpček našho prehľadu.

slovensko má dnes zásobníky plné na 68 %

K našim zásobníkom patrí aj zásoba 6 TWhodín plynu (viac ako pol miliardy m3) v Českej republike v Dolních Bojanoviciach, ktoré patria SPP.

Slovenské zásobníky boli po zime „prázdne“, ale vlastne plné na 57 % na začiatku apríla. Odvtedy, napriek chladnému počasiu, stúpla naplnenosť na včerajších 68,5 %.

Za posledné dni sa plnia zásobníky relatívne rýchlo (+1 % za 4 dni) a do konca týždňa budeme na 70 %.

porovnanie s predchádzajúcimi rokmi

2022 MÁJ: Zásobníky boli plné na 46 % a na dnešných 70 % sme boli až koncom júla. To máme k dispozícii 75 dní. Následne boli pred zimou zásobníky naplnené na 93 %. Zimu sme prežili pohodlne.

2021 MÁJ: Zásobníky boli plné na 77 %. Následne boli pred zimou zásobníky naplnené v novembri na nízkych 75 % Zimu sme napriek nižším zásobám prežili pohodlne.

2020 MÁJ: Zásobníky boli plné a 45 % a na dnešných 70 % sme boli až v polovici októbra. To máme k dispozícii 150 dní. Následne boli pred zimou zásobníky naplnené v októbri na 95 %. Zimu sme prežili pohodlne.

Dnes si pre hodnotenie „rizikovej situácie“ so súčasnými zásobami plynu NEvybrali bývalý minister a štátny tajomník (Sulík a Galek) roky 2022 alebo 2021 (keď boli na ministerstve hospodárstva), ale rok 2020. Vraj je skoro hodnotiť, že sme na tom pred zimou 2023/24 dobre, a následne vymenovali ako ďalšie riziká krátke plánované odstávky plynovodov Turkstream a z Nórska. Plus pridali ako riziko prípadné neprijatie zákona o minimálnych zásobách plynu a možnosť studeného septembra pred zimou.

Je férové povedať, že tesne po nástupe na jeseň 2022 kriticky hodnotil situáciu s plynom aj bývalý minister Hirman a hovoril o problémoch pred zimou 2022/23. To sme mali zásobníky plné na 80 %.

bez dát sa nepohneme

Zdá sa, že strašenie nedostatkom plynu napriek obrovským kapacitám našich zásobníkov a napriek ich slušnej naplnenosti už pred obdobím „napĺňania“ (celé plynárenské leto od mája do októbra) je vďačnou témou politikov, bývalých ministrov, prípadne ich štátnych tajomníkov. A vinu treba válať na predchádzajúcich ministrov. 

Ak nevyhovuje porovnanie dnešnej situácie v roku 2023 s rokmi 2022 a 2021 (keď bol ministrom p. Sulík), tak sa vytiahne starší rok 2021.

Faktom je, že dodávky plynu sú už celých 11 mesiacov po odrezaní sa od ruských dodávok v lete 2022 plynulé a tie ruské nahradené. Plynulým importom z Nórska, z UK, LNG a z Alžírska a Azerbajdžanu bola Európa zásobená už predchádzajúcu zimu nadpriemerne. Detaily v reporte Bruegelu: https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-g...

Aj dnes sú zásoby EÚ na rekordných úrovniach 64 % (https://agsi.gie.eu/), čo je oproti 40 % minulý rok o tomto čase významne vyššia úroveň (https://gas.kyos.com/gas).

Slovenskí politici nevedia žiť bez sústavných ohováraní predchodcov, oponentov a prípadne odborníkov. Pohľad na reálne dáta nemajú radi a, bohužiaľ, novinári im nie vždy na mieste dokážu klásť otázky alebo im predložiť fakty a dáta tak, aby ich tvrdenia vyvrátili. A preto sa do médií dostávajú polopravdy, katastrofické scenáre, pesimistické vízie a predikcie a tiež nekompletné analýzy a nepochopiteľné závery.

záver

Napriek tomu, že sa môže veľa vecí pokaziť v importe plynu, v jeho dostupnosti, v jeho cene a aj počasie môže byť mimoriadne chladné, pravdou zostáva, že dnešná situácia so zásobníkmi plnými na 68 %, čo je ekvivalent 57 % ročnej spotreby Slovenska, a pri plynulých dodávkach plynu do Európy sme na Slovensku dobre pripravení na zimu 2023/24. 

Za posledný mesiac narástli zásoby o 8 percentuálnych bodov a rast v posledných týždňoch a dňoch akceleruje. Existuje silný predpoklad, že zásobníky bude mať Slovensko plné na takmer 100 % pred zimou 2023/2024, pričom vysokú úroveň okolo 90 % dosiahneme už koncom leta v auguste, prípadne v septembri. Podobne na tom podľa predikcií analytikov a odborníkov má byť celá EÚ.

Úlohou politikov vždy bolo, je a zostáva kultivovane komunikovať pravdu a pripravovať sa na rôzne scenáre, ktoré je potrebné verejnosti jasne a prehľadne odpublikovať. Radi v tomto hádavých, hašterivých a aj kontliktných politikov-straníkov nahrádzame. Dúfame, že sa nám to darí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite