Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko si zajtra pripomenie Deň Európy

.sita .slovensko

Deň Európy oslavujeme ako pripomienku na 9. máj 1950, keď francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman predstavil svoj návrh na vytvorenie európskeho úradu pre uhlie a oceľ.

Slovensko si zajtra pripomenie Deň Európy SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

symbolické narodeniny Európskej únie – Deň Európy si v utorok pripomenie aj Slovensko. Deň Európy oslavujeme ako pripomienku na 9. máj 1950, keď francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman predstavil svoj návrh na vytvorenie európskeho úradu pre uhlie a oceľ, ktorý mal dohliadať najmä na francúzsku a nemeckú produkciu týchto strategických surovín, a tým prispieť k zabezpečeniu mieru v Európe.

Robert Schuman navrhol vytvorenie nadnárodnej európskej inštitúcie, ktorej úlohou bolo riadenie priemyslu uhlia a ocele, teda odvetví, ktoré v tom čase boli základom celej vojenskej moci. Krajiny, na ktoré sa obracal, boli zničené po strašnom konflikte, ktorý po sebe zanechal pocit materiálnej a morálnej skazy. Cieľ týchto aktivít bol zakotvený aj v samotnej deklarácii, a to, aby sa akákoľvek vojna medzi Francúzskom a Nemeckom stala nielen čisto nemysliteľnou, ale aj hmotne nemožnou. Tento návrh, známy ako Schumanova deklarácia, je považovaný za začiatok budovania Európskej únie.

V súčasnosti sa 9. máj stal európskym symbolom - Dňom Európy, ktorý spoločne s vlajkou, hymnou, mottom a jednotnou menou eurom označuje politický subjekt – Európsku úniu. Deň Európy je príležitosťou pre aktivity, ktoré približujú Európu k občanom a vzájomne zbližujú národy Únie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite