Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šance pre stred a východ Európy

.dalibor Roháč .slovensko .spoločnosť

Ruská vojna ukázala, že očakávania od postkomunistických štátov, ktoré susedia s Ukrajinou, sa zmenili. Už nemusia trpne znášať, čo ich postihne. Je to obrovská zmena a tieto krajiny by ju mali využiť pre svoje dobro.

Šance pre stred a východ Európy OMAR HAVANA/GETTY IMAGES 9. február 2023 Brusel, Belgicko: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ako hosť Európskeho parlamentu.

väčšinu času za posledné dve storočia platilo, že stredná Európa a Stredoeurópania mali len málo kontroly nad svojím geopolitickým osudom. Toto už neplatí. Heroizmus Ukrajincov pri obrane vlasti zosilnil ich hlas na globálnej scéne a pomohol vybudovať medzinárodnú koalíciu, ktorá podporuje Ukrajinu vojensky aj finančne v jej boji. Postkomunistickí susedia Ukrajiny by mali zbystriť pozornosť: Už sa od nich neočakáva, že budú len trpne znášať, čo ich postihne, kým silní si budú robiť, čo sa im zachce. Je to presne naopak.

skepsa starej Európy

Poľsko, pobaltské štáty a ďalšie krajiny na západ od Ukrajiny sa už teraz dôrazne prejavujú tým, že prijímajú množstvo ukrajinských utečencov a presviedčajú svojich západných spojencov, aby vystupňovali svoju pomoc. Cítia totiž, že ich regiónu ide o veľmi veľa: o ich vlastnú demokratickú budúcnosť a národnú bezpečnosť, ktoré konečná orientácia Ukrajiny buď podkope, alebo posilní.

Napriek tomu zostáva perspektíva prijatia Ukrajiny do NATO a do Európskej únie pomerne vzdialenou vyhliadkou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite