Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda poskytne na odstraňovanie následkov požiaru v Banskej Štiavnici 11 miliónov eur

.sita .slovensko

Ministri o tom rozhodli na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Banskej Štiavnici.

Vláda poskytne na odstraňovanie následkov požiaru v Banskej Štiavnici 11 miliónov eur SITA/Jakub Julény Polícia stráži priestor pri požiari budov na Námestí Svätej Trojice v Banskej Štiavnici, kde spočiatku horela historická budova nazývaná Banka lásky a neskôr sa rozšíril i na okolité objekty. Banská Štiavnica, 18. marec 2023.

vyčlenených bude aj sedem miliónov eur pre kapitoly Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo životného prostredia SR na roky 2023 až 2025. Tieto majú byť použité na údržbu a rekonštrukciu poškodených budov, reštaurovanie, konzervovanie a s tým súvisiace práce na poškodených archívnych dokumentoch v správe týchto rezortov. Ide o Slovenský banský archív a o Slovenské banské múzeum Berggericht a Galériu J. Kollára. Vyčlenené prostriedky budú určené aj na preventívne opatrenia, teda zlepšenie zabezpečenia budov pred ďalšími požiarmi.

Pre súkromných vlastníkov budov, ktoré sú historickou kultúrnou pamiatkou, napríklad Banka lásky, Pizzéria Black M, rodinný dom Dolná ružová 1 alebo rodinný dom Eleuzína, predstavia Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo kultúry SR do konca júna samostatný mechanizmus financovania.

Mesto vyčíslilo tiež výdavky na záchranné práce vykonávané v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie. Po ich verifikovaní bude vláde predložený návrh na financovanie týchto nákladov z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Kvalifikovaný odhad investičných nákladov pre kompletnú rekonštrukciu zasiahnutých objektov po požiari v Banskej Štiavnici v lokalite UNESCO predstavuje celkovú sumu v rozmedzí od 20 do takmer 26 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vrátane dane tak môže suma dosiahnuť 24 až 31 miliónov eur. Najvyššie škody sú na budove Berggericht, kde sú odhadnuté náklady pre kompletnú rekonštrukciu v rozmedzí od 7,3 do 9,7 milióna eur. 

Druhou najviac poškodenou budovou je meštiansky Szitnyayovský dom, v ktorom sídlila Základná umelecká škola. Tu odborníci odhadli investície v rozsahu od 4,5 do šesť miliónov eur. Tretím najpoškodenejším objektom je meštiansky dom, kde sídlila Banka lásky, kvalifikovaný odhad tu hovorí o nákladoch približne 4,6 milióna eur. Ostatné poškodené budovy majú náklady odhadované v sumách do jedného milióna eur. Približné náklady na opravu Námestia Svätej Trojice sú od jedného do dvoch miliónov eur. (Ceny pri objektoch sú uvedené bez DPH, pozn. redakcie SITA).

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite