Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko nesúhlasí s uznesením Európskeho parlamentu ohľadom trestných činov voči LGBTIQ+ osobám

.sita .slovensko

Prijatím uznesenia upozornil slovenský parlament Výbor Európskeho parlamentu, že primárna reakcia na teroristický čin a opatrenie prijaté po ňom spadajú pod výlučnú právomoc Slovenska. Predkladateľkami návrhu sú poslankyne OĽANO Anna Andrejuvová a Anna Záborská.

Slovensko nesúhlasí s uznesením Európskeho parlamentu ohľadom trestných činov voči LGBTIQ+ osobám SITA/Diana Černáková

národná rada SR dnes prijala uznesenie k uzneseniu Európskeho parlamentu z 20. októbra minulého roku o rastúcom počte trestných činov z nenávisti voči LGBTIQ+ osobám v celej Európe s ohľadom na nedávnu homofóbnu vraždu na Slovensku a ku správe Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci z 27. januára 2023. Predkladateľkami návrhu sú poslankyne hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Anna Andrejuvová a Anna Záborská. Parlament prijatím uznesenia pripomenul Európskemu parlamentu a všetkým parlamentnom členských štátov Európskej únie (EÚ), že právna úprava otázok týkajúcich sa rodinného práva s absentujúcim cezhraničným prvkom, je vo výlučnej kompetencii národných štátov – členov EÚ vrátane právnych predpisov upravujúcich otázky manželstva a oblasti zabezpečenia prístupu k vzdelávaniu. NR SR tak prijatím uznesenia považuje uznesenie Európskeho parlamentu týkajúce sa teroristického činu, ktorého obeťou boli dvaja Slováci, za uznesenie opomínajúce zásadu subsidiarity a nerešpektujúce suverenitu SR v súvisiacich oblastiach.

Prijatím uznesenia upozornil slovenský parlament Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, že primárna reakcia na teroristický čin a opatrenie prijaté po ňom spadajú pod výlučnú právomoc Slovenska. NR SR zároveň uistila Európsky parlament a ostatné členské štáty EÚ, že naša krajina považuje prístup k vzdelaniu a dodržiavania základných ľudských práv a slobôd za svoju prioritu. Parlament ďalej vyhlásil, že zodpovednosť za teroristický čin, zločiny z nenávisti, ani individuálne prejavy násilia nie je možné pripísať celej spoločnosti, ani jej politickej reprezentácii či cirkvám a verejným inštitúciám. Z uvedeného dôvodu NR SR vyhlásila, že Slovensko nesúhlasí s hodnotením situácie deklarovaným v dotknutom uznesení Európskeho parlamentu a považuje ho za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce. Parlament zároveň vyhlásil, že spoločenský mier na Slovensku tak narúšajú necitlivé nenávistné prejavy voči menšinám, ako aj necitlivé presadzovanie ideológií, ktoré sú v rozpore s demokratickými princípmi našej krajiny a taktiež v rozpore s kultúrnym dedičstvom našich predkov, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva.

NR SR prijatím uznesenia zároveň uložila povinnosť predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) zaslať schválené uznesenie Európskemu parlamentu a parlamentom členských krajín Európskej únie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite