Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Úrad inšpekčnej služby bude viesť od stredy Peter Juhás

.tasr .slovensko

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec ho vymenoval do funkcie ako dočasne povereného riadiaceho pracovníka.

Úrad inšpekčnej služby bude viesť od stredy Peter Juhás SITA/Martin Medňanský Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec

úrad inšpekčnej služby (ÚIS) bude viesť od stredy (15. 3.) Peter Juhás. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec ho vymenoval do funkcie ako dočasne povereného riadiaceho pracovníka, keďže kabinet je v poverení. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Rezort pripomenul, že Juhás bol šéfom vyšetrovacieho tímu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V služobnom pomere príslušníka Policajného zboru je od júla 2008, keď bol prijatý a ustanovený do funkcie vyšetrovateľa na okresné riaditeľstvo v Leviciach, neskôr pôsobil ako starší vyšetrovateľ na krajskom riaditeľstve v Nitre. Od roku 2018 bol zaradený v rámci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, najskôr ako starší vyšetrovateľ špecialista a od roku 2022 ako zástupca riaditeľa odboru západ.

Študoval na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, v roku 2010 získal titul doktor práv.

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby spĺňa podľa hovorkyne všetky potrebné náležitosti vyplývajúce zo zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. 

Predchodcom Juhása bol Juraj Svítok. „Dočasné poverenie bolo na návrh predchádzajúceho povereného policajta riadením ÚIS Roberta Mika. Šéf rezortu vnútra akceptoval tento jeho návrh na dočasné poverenie, ktoré bolo len dočasným administratívnym riešením a malo zabezpečiť plnohodnotnú funkčnosť ÚIS do doby definitívneho rozhodnutia o nástupcovi,“ vysvetlila hovorkyňa.

ÚIS nemá riadneho riaditeľa už od júna 2021, keď odvolali z funkcie Adriána Szabóa. Na základe dočasného poverenia úrad následne viedli napríklad Peter Scholtz a Robert Miko.

Kandidáta na riaditeľa ÚIS navrhuje podľa zákona o štátnej službe minister vnútra. Najprv ho predkladá na verejné vypočutie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Následne svoj návrh posúva vláde, ktorá riaditeľa vymenúva. Výberové konanie vyhlásené ešte pred prijatím novely ministerstvo zrušilo koncom roka 2021.  

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite