Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandský kráľovský pár zakončí návštevu Slovenska v Tatranskom národnom parku

.tasr .slovensko

Predpoludním navštívia Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade a potom sa presunú do Spišskej Soboty a Liptovského MIkuláša.

Holandský kráľovský pár zakončí návštevu Slovenska v Tatranskom národnom parku SITA/Diana Černáková

holandský kráľovský pár zakončí vo štvrtok trojdňovú návštevu Slovenska programom v Poprade, Liptovskom Mikuláši a Tatranskom národnom parku. 

Predpoludním navštívia kráľ Viliam-Alexander, kráľovná Maxima spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade, ktoré poskytuje pomoc obyvateľom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou.

Neskôr sa presunú do Spišskej Soboty, kde si prezrú stredoveké námestie a Kostol svätého Juraja.

Na Základnej škole Miloša Janošku v Liptovskom Mikuláši absolvujú diskusiu o občianskom vzdelávaní. Zúčastnia sa aj na modelovej hodine žiakov šiesteho ročníka na tému boja proti dezinformáciám.

Posledným bodom programu bude návšteva Tatranského národného parku, kde sa holandský kráľovský pár oboznámi s projektom biodiverzity a ochrany životného prostredia pri rieke Belá v Podbanskom.

Prezidentka na sociálnej sieti oznámila, že národný ústav detských chorôb podpísal dohodu s holandským Centrom princeznej Maximy a ohodnotila tak biznis fórum, ktoré sa spolu s holandským kráľovským párom konalo v stredu 8. marca. Biznis fórum prinieslo podľa hlavy štátu viacero skvelých výstupov pre naše zdravotníctvo a jedným z nich bola dohoda, ktorú podpísala prednostka kliniky detskej hematológie a onkológie Alexandra Kolenová s holandským Centrom princeznej Maximy.

„Je to začiatok spolupráce v oblasti spoločného výskumu, vzdelávania lekárov a sestier a zároveň dohoda o tom, že budú vzájomne konzultovať alebo si pomáhať pri liečbe najťažších pacientov,“ skonštatovala Zuzana Čaputová, podľa ktorej dohoda predstavuje konkrétnu pomoc deťom. Navyše zvyšuje šance pre deti s rakovinou a umožňuje tiež, aby sa naše špičkové zdravotnícke inštitúcie, ako je Národný ústav detských chorôb, ďalej v spolupráci s holandskými kolegami zlepšovali.

Holandský kráľovský pár pricestoval na Slovensko v utorok (7. 3.). Hlavnými témami návštevy sú otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo, ako aj podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti. Ide o prvú kráľovskú návštevu na Slovensku takmer po 13 rokoch.

Prezidentka si počas návštevy prebrala najvyššie štátne vyznamenanie Holandska Veľký kríž Radu holandského leva, ktoré jej udelil kráľ Viliam-Alexander. Recipročne kráľovi a kráľovnej udelila Rad bieleho dvojkríža I. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj medzi Holandským kráľovstvom a Slovenskou republikou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite