Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pôdohospodárska platobná agentúra čelí vysokej pokute

.sita .slovensko

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan uviedol, že Európska komisia zadržiava 25 percent platieb z končiaceho sa programového obdobia s dotáciami z čias kauzy Dobytkár, a preto platby dorovnáva rezort zo štátneho rozpočtu. V roku 2023 by mohlo ísť až o 100 miliónov eur.

Pôdohospodárska platobná agentúra čelí vysokej pokute SITA/Diana Černáková

po nadobudnutí trvalej akreditácie v roku 2021 bol transformačný proces v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) definitívne a úspešne ukončený. V piatok 10. februára to potvrdila Nadnárodná spoločnosť PricewaterhouseCoopers (PwC). Ako uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan na dnešnej tlačovej besede, problémom je, že Európska komisia zadržiava 25 percent platieb z končiaceho sa programového obdobia s dotáciami z čias kauzy Dobytkár, a preto platby dorovnáva rezort zo štátneho rozpočtu. V roku 2023 by mohlo ísť až o 100 miliónov eur.

Rezort pôdohospodárstva očakával, že rokovania o znížení korekcií budú uzavreté do konca roka 2022, pretože všetky audity a výsledky kontrol potvrdzujú, že v agentúre už neexistuje priestor pre podvody a korupciu. ,,To, že Európska komisia stále neznížila 25 %-nú korekciu na platby znamená, že po skúsenostiach z rokov 2016 – 2020, keď ju vtedajšie vedenie rezortu a krajiny dokázalo upokojiť, že v PPA je všetko v poriadku, dokazuje jej mimoriadnu opatrnosť a pretrvávajúcu nedôveru voči Slovensku. Celej veci so znížením korekcií výrazne škodia informácie a záujmy skupiny farmárov, medzi ktorými sú aj obvinení zo subvenčných podvodov s eurodotáciami. Tejto skupine išlo a stále ide o zrušenie PPA, tak, aby sa podvody ďalej neriešili,“ vysvetlil minister a dodal, že súčasné vedenie rezortu intenzívne napráva pochybenia z minulosti pre lepší obraz Slovenska v Bruseli.

,,Agentúra plní všetky úlohy v záujme poľnohospodárov, ako je napríklad aktuálne vyplácanie priamych podpôr, kde sme už na sume 350 miliónov EUR. Neexistuje dôvod na jej spochybňovanie, pretože viaceré auditné a kontrolné autority potvrdili, že PPA funguje správne,“ uzavrel generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite