Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenské zdravotníctvo je v personálnej kríze, tvrdí expert Progresívneho Slovenska

.sita .slovensko

Vláda buď nerobí nič, alebo pod tlakom prijíma skratkovité riešenia zvyšovania počtu študentov a platov bez dlhodobej stratégie. Hovorí expert na zdravotníctvo Progresívneho Slovenska (PS) Oskar Dvořák.

Slovenské zdravotníctvo je v personálnej kríze, tvrdí expert Progresívneho Slovenska SITA/ŽSK

„vláda najprv zakázala rezidentom zamestnať sa priamo v ambulanciách, čo priamo ohrozuje počty nových lekárov a lekárok, a potom pri navyšovaní platov lekárov a platieb pre nemocnice na ambulancie zabudla," upozorňuje. Rozpočet im podľa Dvořáka vláda nakoniec dorovnávala doslova pred kolapsom. Tvrdí, že najnovšie sa vraj pre financie okresal rezidentský program, ktorý vychováva nových ambulantných lekárov a lekárky. Tento chaos v riadení ľudských zdrojov sa podľa experta PS musí skončiť. „Jeho dôsledky sme videli už počas pandémie a aj dnes, keď sa ľudia nevedia dostať do ambulancie, alebo čakajú na výkony dlhé mesiace," uviedol.

Na Slovensku podľa Dvořáka chýba jednotná stratégia, nevieme, koľko potrebujeme študentov, personálu, v akých špecializáciách a kde. „Keď tieto informácie štát bude mať, musí mať takisto právomoci ich ovplyvňovať," myslí si Dvořák. Podľa PS by sa tiež mali posilniť všeobecní lekári, motivácia ku zefektívneniu pracovných metód a posun ku ich digitalizácii a automatizácii. „Všeobecné ambulancie by mali byť chrbticou zdravotného systému, aby mohli robiť prevenciu a záchyt chorôb v ranných štádiách," dodal Dvořák.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite