Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Čarovanie s ropou Brent

.dáta bez pátosu .slovensko

Dlhodobo sa držia všetky druhy ropy cenou vysoko nad ruským Uralom. Ale keď pozriete na graf cien palív v našom regióne, tak nadrahší benzín majú v Maďarsku a Slovensko sa drží na úrovni Poľska, Česka a Rakúska. Viď prvý graf nižšie.

Dáta bez pátosu: Čarovanie s ropou Brent

kto vyrába z Uralu? Maďarsko a Slovensko. Nie, nie je pochopiteľné nemať z Uralu cenovú výhodu aj na čerpačke a nikdy to ani pochopiteľné nebolo. Ale cena komodity benzín/nafta ide aj v našom regióne podľa „vzdialenej“ burzy.

Pri cene palív s daňami trpí Maďarsko ešte 27-percentnou DPH a Slovensko napriek nižšej DPH na 20 % (Česko 21 %) pomerne vysokou konečnou cenou vďaka najvyššej spotrebnej dani (51,4 centa za liter) u benzínu.

Nie, napriek výnimkám z embarga, napriek stropu na ruskú ropu nevidno v regióne molu takmer žiadnu výhodu. Okrem akcionárov, ktorým tieto opatrenia výhodu už vyše roka pri lacnom Urale prinášajú.

Namiesto toho, aby nafta poklesla na úroveň ceny benzínu, sme sa dočkali ich rovnakej cenovej úrovne, ale rastom ceny benzínu na úroveň nafty až na 1,62 eur za liter ku koncu januára.

Dlhodobo vzhľadom na pokles ceny ropy Ural pod 60 dolárov a neskôr ku 50 dolárom za barel, vzhľadom na pokles cien plynu a aj elektriny stále predikujeme zlacňovanie oboch palív. Už sme z rekordov 1,95 eur u oboch zišli pod 1,60 eur. 

Krátkodobé výkyvy smerom hore budú výnimkou a len „zne“/využitím príležitosti na zárobok a vysoké marže. 

Prvý februárový víkend priniesol okrem dvoch našich ostrejších palivových postov s analýzou „nákladov“ a s pohľadom na ceny surovín aj pokles cien oboch palív na čerpačkách.

Aktuálne sa „trend udávajúci“ Slovnaft dostal na čerpačkách mimo diaľnice s cenami oboch palív pod magických 1,60 eur za liter. Len tak ďalej, pokles cien paliv na burze bol výrazne silnejší.

  • Diesel: 1,589 eur
  • Benzín95: 1,595 eur

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite