Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Čaputová dostane v Nemecku ocenenie Cenu cisára Otta

.tasr .slovensko

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dostane Cenu cisára Otta, ktorú udeľuje nemecké mesto Magdeburg.

Prezidentka Čaputová dostane v Nemecku ocenenie Cenu cisára Otta SITA/Diana Černáková

toto ocenenie udeľuje Kultúrna nadácia cisára Otta osobnostiam, ktoré „mimoriadnym spôsobom prispeli k procesu európskej integrácie, predovšetkým s ohľadom na štáty strednej, východnej a juhovýchodnej Európy“. 

Slovenskú prezidentku chce oceniť za jej proeurópsku orientáciu a jej odhodlanie presadzovať právny štát, mier a slobodu, oznámilo v stredu mesto Magdeburg.        

Ocenenie bude slávnostne odovzdané 30. augusta 2023 v magdeburskej katedrále, informuje TASR. 

Zuzana Čaputová je „presvedčená Európanka s otvorenou mysľou, ktorá sa teší medzinárodnému rešpektu a uznaniu ďaleko za hranicami Slovenska a zaujala aj jasný postoj voči ruskej agresívnej vojne na Ukrajine,“ uviedla starostka Magdeburgu Simone Borrisová. Pripomenula tiež dlhoročné úsilie Čaputovej pri obrane ľudských práv a právneho štátu. 

V minulosti Cenu cisára Otta (Kaiser-Otto-Preis) získali napríklad bývalý nemecký prezident Richard von Weizsäcker, bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová, niekdajšia šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či rumunský prezident Klaus Iohannis. 

S ocenením, ktoré je pomenované po prvom rímsko-nemeckom cisárovi Ottovi I. Veľkom (912-973), nie je spojená finančná odmena. Laureáti dostávajú pamätné osvedčenie a bronzovú medailu. Cena sa udeľuje každé dva roky od roku 2005. 

V utorok si Čaputová prevzala v Berlíne Schwarzkopfovu európsku cenu. Ocenená bola za odvahu postaviť sa organizovanému zločinu, za práva menšín, najmä Rómov, a za ekologicky udržateľnú budúcnosť. Na slávnostnom odovzdávaní sa zúčastnil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite