Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vznikla Aliancia sektorových rád na podporu trhu práce a celkovej životnej úrovne

.sita .slovensko

Cieľom práce Aliancie je zosúladiť moderné potreby zamestnávateľov a celoživotné vzdelávanie občanov tak, aby sa zvýšila ich životná úroveň, uplatniteľnosť na trhu práce a konkurencieschopnosť slovenského trhu práce.

Vznikla Aliancia sektorových rád na podporu trhu práce a celkovej životnej úrovne SITA/Diana Černáková

predvídanie trendov na trhu práce, zosúladenie potrieb zamestnávateľov a vzdelávania občanov bude zastrešovať novovzniknutá Aliancia sektorových rád (ASR). Zakladateľskú zmluvu spolu so stanovami ASR vo štvrtok podpísali minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak, minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký, predstavitelia zamestnávateľských zväzov a zástupcovia odborárov. Cieľom práce Aliancie je zosúladiť moderné potreby zamestnávateľov a celoživotné vzdelávanie občanov tak, aby sa zvýšila ich životná úroveň, uplatniteľnosť na trhu práce a konkurencieschopnosť slovenského trhu práce. V tlačovej správe o tom informoval rezort práce a sociálnych vecí.

Na zabezpečenie svojej činnosti Aliancia zriadi sektorové rady podľa jednotlivých oblastí hospodárstva, ktorých úlohou bude najmä monitorovanie a predvídanie vývojových trendov na trhu práce, prenos poznatkov do vzdelávacieho systému, tvorba a aktualizácia Národnej sústavy povolaní a Národnej sústavy kvalifikácií. Aliancia bude mať aj svoju vlastnú webovú stránku, na ktorej budú všetky potrebné informácie o jej činnosti.

Zriadenie Aliancie je v súlade s aktivitami Európskej komisie, ktorá prijala návrh, aby sa rok 2023 stal Európskym rokom zručností. Dôraz kladie na celoživotné vzdelávanie, ktoré umožní ľuďom prispievať k ekologickým a digitálnym prechodom, podporí inovácie a konkurencieschopnosť. Aliancia tak bude predstavovať ďalší nástroj na dosiahnutie sociálnych cieľov EÚ do roku 2030, aby sa aspoň 60 % dospelých každoročne vzdelávalo.

Aliancia sektorových rád je nezávislé záujmové združenie právnických osôb. Jej zakladajúcimi členmi sú Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spolu so zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov – Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky, Republikovou úniou zamestnávateľov, Asociáciou priemyselných zväzov a dopravy, Združením miest a obcí Slovenska, Konfederáciou odborových zväzov Slovenskej republiky a Spoločnými odbormi Slovenska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite