Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanec Šeliga žiada generálneho prokurátora Žilinku, aby zrušil zmluvy s ruskou prokuratúrou

.sita .slovensko

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) žiada v otvorenom liste generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, aby zrušil zmluvy s ruskou prokuratúrou.

Poslanec Šeliga žiada generálneho prokurátora Žilinku, aby zrušil zmluvy s ruskou prokuratúrou GENERÁLNA PROKURATÚRA SLOVENSKEJ REPUBLIKY. 14. január 2022 Moskva, Rusko: Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podpisuje Program spolupráce medzi Generálnou prokuratúrou SR a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie na roky 2022 a 2023.

„prešiel už jeden rok, odkedy som sa na Vás obrátil listom, v ktorom som Vás vyzval, aby ste zrušili svoju cestu do Moskvy na oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry. Žiaľ, do Moskvy ste cestovali a podpísali Program spolupráce na roky 2022 a 2023 medzi ruskou a slovenskou prokuratúrou. Tento dokument nadväzuje na Dohodu o spolupráci medzi slovenskou a ruskou generálnou prokuratúrou z roku 2002, ktorá je dodnes v platnosti," uviedol v liste poslanec.

Šeliga o zrušenie dohôd Žilinku požiadal aj z dôvodu ruskej invázie na Ukrajine. „V Rusku zatýkajú nevinných ľudí len preto, že sa ozvú proti nezmyselnému zabíjaniu, kritizujú vládu či hovoria pravdu o vojne. Tí sú stíhaní ruskou prokuratúrou. S takouto prokuratúrou prokuratúra demokratického a právneho štátu nemá mať dohody a spoluprácu," myslí si poslanec. 

Zároveň tvrdí, že spomínané dohody sú výsmechom spravodlivosti a nevinným obetiam. „Na základe uvedeného si Vás preto dovoľujem opätovne požiadať, aby ste ako generálny prokurátor urobili všetky kroky k vypovedaniu týchto dohôd, prípadne jednostranne od týchto dohôd odstúpili," napísal v liste Juraj Šeliga.

Poslanec ďalej informoval, že podľa vyjadrení prokuratúry sa dohoda aktuálne nebude napĺňať, preto je, o to viac v čase ruského teroru, od nej potrebné odstúpiť. „Nie je hanbou povedať, že s agresorom, ktorý zabíja nevinných, terorizuje a do väzenia zatvára svojich kritikov, sa dohody neuzatvárajú a uzatvorené sa vypovedajú. Najmä, keď hovoríme o ochrane základných ľudských práv a slobôd, čo má byť primárnou úlohou prokuratúry," uzavrel poslanec Šeliga.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite