Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Platforma odišla z OĽaNO neskoro, nevyužila príležitosť, myslí si Mesežnikov

.sita .slovensko

Politológ si myslí, že poslanci z platformy majú ambície pokračovať v politike, no zatiaľ nie je jasné, s kým.

Platforma odišla z OĽaNO neskoro, nevyužila príležitosť, myslí si Mesežnikov SITA/Diana Černáková

občiansko-demokratická platforma vystúpila z poslaneckého klubu strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) neskoro. Myslí si to politológ Grigorij Mesežnikov. Ako povedal pre agentúru SITA, poslanci tejto platformy nevyužili príležitosť, aby jasnejšie povedali „nie“ a odišli už predtým, ako sa rozpadla koalícia. „Odchádzajú až teraz, keď už vládna koalícia dávno neexistuje a OĽaNO svojich 25 percent dávno nemá,“ podotkol Mesežnikov.

Zdôraznil, že je jasné, že zo 47 poslancov OĽaNO pri započítaní aj odídencov nemajú dve tretiny šancu dostať sa znova do parlamentu, a to z početného hľadiska. Súčasné volebné preferencie strany sa totiž pohybujú okolo ôsmich percent. Čas podľa politológa ukáže, ako dlho sa ešte odídenci z klubu zdržia v strane OĽaNO. Myslí si, že poslanci z platformy majú ambície pokračovať v politike, no zatiaľ nie je jasné, s kým. „Ak uvažujú o svojej politickej budúcnosti, musia podnikať kroky smerom k nejakému spojenectvu,“ dodal Mesežnikov.

Občiansko-demokratickú platformu, ktorá má predstavovať liberálne krídlo hnutia OĽaNO, založili desiati poslanci - Kristián Čekovský, Róbert Halák, Monika Kozelová, Anna Mierna, Anna Remiášová, Jaromír Šíbl, Tomáš Šudík, Jarmila Vaňová, Martina Brisudová a Vladimír Zajačik. Bez nich má OĽaNO už len 37 poslancov. Minister životného prostredia Ján Budaj ponúkol poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi svoju funkciu pri prípadnej rekonštrukcii vlády. Podľa slov Budaja s platformou spolupracuje aj nezaradený poslanec Martin Klus, ktorý prednedávnom odišiel zo strany Sloboda a Solidarita (SaS), a nezaradený poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). „Taktiež diskutujem s nezaradeným poslancom Miroslavom Kollárom (Spolu – občianska demokracia). Dnes môžem s potešením hovoriť, že naším kolegom je aj nezaradený poslanec Ján Mičovský," uviedol v pondelok 19. decembra Budaj.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite