Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krčméry bol človek, ktorý rozdal svoje srdce druhým, uviedol Heger

.sita .slovensko

Poverený minister financií Igor Matovič (OĽaNO) napísal, že nikdy v živote nestretol lepšieho človeka, ako bol Vladimír Krčméry.

Krčméry bol človek, ktorý rozdal svoje srdce druhým, uviedol Heger BORIS NÉMETH

zomrel človek s veľkým srdcom, uviedol poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii na úmrtie lekára a odborníka na tropickú medicínu, infektológiu a onkológiu Vladimíra Krčméryho. Heger na facebooku napísal, že správu o jeho úmrtí prijal s veľkým zármutkom. Profesor Krčméry bol podľa jeho slov človek, ktorý rozdal svoje srdce druhým. „Pomáhal tam, kde sa iní báli vstúpiť čo i len myšlienkami. Takým, na ktorých svet zabudol – najchudobnejším z chudobných,“ uviedol Heger. Pripomenul, že Krčméry stál počas pandémie v prvej línii zdravotníkov odhodlaný ju poraziť. „Zvládli sme to, pán profesor,“ dodal.

Poverený minister financií Igor Matovič (OĽaNO) napísal, že nikdy v živote nestretol lepšieho človeka, ako bol Vladimír Krčméry, bol to doslova svätý muž. Podľa jeho slov to bol neúnavný dobrák, ktorý nedokázal obsedieť bez toho, aby neustále pomáhal ľuďom. „Keď trpeli v Afrike, išiel za nimi tam. Keď HIV deti v Kambodži, išiel tam. Keď zúfalí ľudia po zemetrasení na Haiti, bol hneď tam. V zime na hranici s Ukrajinou, posledné mesiace na hranici v Kútoch,“ poukázal. Dodal, že profesor Krčméry vždy konal bez ohľadu na seba a svoje chatrné zdravie. Matovič napísal, že dve veci mu nestihol povedať – že ľutuje, že pre jeho nezištnú pomoc v covidovom konzíliu, kam ho povolal do služby, sa na neho osopilo toľko zla. Druhou je poďakovanie za to, že ako 36-ročný najmladší profesor medicíny na Slovensku pomohol jeho rodine so súrnym vyšetrením jeho otca.

Poverený minister školstva Ján Horecký na sociálnej sieti uviedol, že sme stratili výnimočného človeka. „Profesor Krčméry v sebe spájal činorodú lásku k ľuďom so špičkovou odbornosťou. Je vzácnym vzorom človeka, pomáhajúcej profesie. Slovensku bude veľmi chýbať po každej stránke," napísal. Dodal, že si ho veľmi vážil. Bývalý šéf rezortu školstva Branislav Gröhling, rovnako na sociálnej sieti, opísal Krčméryho ako pokorného, pozitívne naladeného človeka, z ktorého sršala dobrá nálada, optimizmus a úprimná ľudskosť. „Nesmierne rád som sa s ním rozprával. Vždy mal v zásobe nejakú zábavnú historku zo svojej kariéry, z rukáva vedel vyťahovať vtipné bonmoty alebo naopak, strhujúce príbehy z misií v zahraničí. Mal totiž za sebou ohromné skúsenosti. Staral sa o chorých v Ugande a Keni, o zranených po zemetrasení na Haiti či o deti s HIV v Kambodži. Všade, kde boli ľudia v núdzi, bol on a poskytoval im pomoc," píše Gröhling. S Krčmérym sa spoznali začiatkom roka 2020, keďže Krčméry ako odborník na tropickú medicínu, infektológiu a onkológiu pomáhal pri boji s pandémiou.

Poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) označil Krčméryho za jedného z najväčších Slovákov našich moderných dejín. Dodal, že bol vždy ochotný pomôcť krajine, a to i za cenu veľkého osobného nepohodlia. „Vždy plný energie, ochoty a láskavosti k človeku. Poradil, povzbudil, usmial sa a nebál sa. Chorí a chudobní po celom svete, tí všetci sú dnes jeho advokátmi pred tvárou dobrého Boha," napísal na sociálnej sieti. Šeliga uviedol, že mal veľké šťastie, že sa s profesorom Krčmérym poznal osobne, mohol si s ním tykať a kedykoľvek sa na neho obrátiť s prosbou o pomoc či radu.

V utorok 20. decembra večer zomrel popredný slovenský epidemiológ a infektológ Vladimír Krčméry. Mal 62 rokov. Podľa medializovaných informácií mal obojstranný zápal pľúc. Prof. MUDr. Vladimír Krčméry, DrSc. sa narodil 23. júla 1960 v Bratislave. Bol slovenský lekár, vedec – odborník na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu, univerzitný profesor, zakladateľ zdravotníckych, sociálnych zariadení a zahraničných humanitárnych misií v rozvojových krajinách. Je zakladateľom súkromnej Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave (VŠZaSP), kde v rokoch 2002 – 2013 pôsobil aj ako rektor.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite