Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Platforma v OĽaNO odmieta predčasné voľby,na klub pôjde večer posledný raz

.tasr .slovensko

Občiansko-demokratická platforma v OĽaNO okolo ministra životného prostredia Jána Budaja odmieta predčasné voľby. Jej poslanci nepodporia ani novelu Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia Národnej rady (NR) SR.

Platforma v OĽaNO odmieta predčasné voľby,na klub pôjde večer posledný raz SITA/JANA BIROŠOVÁ

naďalej podporuje vládu Eduarda Hegera (OĽaNO) a jej program. Chcú nájsť aj cestu na prijatie štátneho rozpočtu pomocou demokratických strán. Na poslanecký klub hnutia pôjdu členovia platformy večer posledný raz, z klubu totiž odchádzajú viacerí poslanci.

„Mandát by nemal byť ani predmetom obchodu za rozpočet či iné ústupky,“ uviedol Budaj v súvislosti s diskusiou o ukončení volebného obdobia parlamentu a dodal, že odmieta snahy opozície o čo najskoršie predčasné voľby. „Predčasné voľby už v minulosti viedli ku katastrofálnym koncom,“ dodal. Platforma podľa jeho slov naďalej vyzdvihuje víťazstvo Igora Matoviča (OĽaNO) nad lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Dodal, že voliči v roku 2020 dali hnutiu OĽaNO silný mandát.

Budajova platforma ďalej diskutuje aj s ďalšími poslancami. Pridal sa k nej aj nezaradený poslanec Ján Mičovský. Budaj doplnil, že diskutujú aj s Miroslavom Kollárom a apeloval na spájanie sa demokratických síl pred nasledujúcimi voľbami. Práve toto má byť program platformy na najbližšie týždne. Minister hovorí, že len spojenectvo demokratov bráni návratu totalitárom a apeluje na odloženie sporov. Vie si predstaviť aj prípadnú rekonštrukciu vlády, a to aj s SaS. „Je to demokratická strana,“ uviedol s tým, že s ňou treba rátať aj do budúcna

Čo sa týka hnutia OĽaNO, Budaj čaká na ich snem a vedie rozhovory aj s Matovičom a Hegerom. Skonštatoval, že premiér pochopil, nad akou priepasťou stojí politika OĽaNO a že môže byť záchrancom. Nepovedal však, či bude apelovať na zmenu pomerov v hnutí či jeho politiky. Na margo budúcnosti jeho platformy uviedol, že sa bude osamostatňovať na pôde parlamentu a budúcnosť je ešte otvorená.

Čo sa týka štátneho rozpočtu, Kristián Čekovský z platformy odmieta, aby sa návrh upravoval na základe požiadaviek Smeru-SD či Hlasu-SD. Financovanie samospráv je z jeho pohľadu už vyriešené po prijatých úpravách a čakajú ešte na potvrdenie Európskej komisie, či sa v súvislosti s výdavkovými limitmi neohrozí čerpanie financií z fondu obnovy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite