Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spomíname na Soňu Valentovú

.bibiána Kristína Danitová .slovensko

Herečka Soňa Valentová sa narodila 3. júna 1946 v Trnave ako tretie dieťa vinára a hudobníčky. Ich rodičia mali židovské korene, a preto ukryli dcéry – vtedy ešte len Vieru a Emu – v evanjelickom internáte, kde sa o nich staral jeden manželský pár.

Spomíname na Soňu Valentovú Archív STV / Elena Hronská

dievčatá však niekto udal. Následne sa dostali do koncentračného tábora, kde zomreli. Ich sestra Soňa sa narodila rok po skončení druhej svetovej vojny. Pre rodičov bola darom. Otec mal vinnú pivnicu a mama bola klavírna virtuózka, a tak sa Soňa pohybovala odmala v umeleckých kruhoch. Svoje detstvo, kariéru i súkromie zvečnila na papieri v autobiografii Prelet nad životom.

život na javisku

Kroky Sone Valentovej viedli na Vysokú školu muzických umení, ktorú absolvovala v roku 1967. V tom čase debutovala na doskách SND v úlohe Alison Porterovej v predstavení Obzri sa v hneve. Postavy týranej ženy sa zhostila výborne, predviedla svoju schopnosť stvárniť dramatické úlohy. Tých počas kariéry hrala viacero.

V televízii  sa dnes už zosnulá herečka objavila po prvýkrát v snímke Mária Tudorová z roku 1968, v tom roku si zahrala i v Portréte Doriana Graya.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite