Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústav pamäti národa doplnil prehľad príslušníkov ŠtB na Slovensku

.tasr .slovensko

Ústav pamäti národa (ÚPN) doplnil prehľad príslušníkov krajských a okresných útvarov Štátnej bezpečnosti (ŠtB) na Slovensku. Doplnených je 12 príslušníkov z bývalého Západoslovenského kraja, päť príslušníkov z bývalého Stredoslovenského kraja a 53 príslušníkov z bývalého Východoslovenského kraja. TASR o tom informoval hovorca ÚPN Michal Miklovič.

Ústav pamäti národa doplnil prehľad príslušníkov ŠtB na Slovensku Ústav pamäti národa/Facebook

ÚPN po svojom vzniku nedostal zoznam príslušníkov s priebehom ich služby v útvaroch ŠtB. „Štruktúry ŠtB rekonštruuje postupne v závislosti od dostupnosti personálnych podkladov, najmä personálnych spisov príslušníkov a kádrových rozkazov náčelníkov útvarov ŠtB,“ priblížil hovorca.

Veľká časť týchto podkladov sa podľa jeho slov nachádza v Českej republike, 3359 personálnych spisov príslušníkov ŠtB dostal ÚPN do správy od Ministerstva vnútra SR v tomto roku, ďalších 234 prevezme v najbližšom období. „Aj na ich základe je možné identifikovať doteraz nezverejnených príslušníkov ŠtB, resp. dopĺňať niektoré údaje, ktoré pri už zverejnených príslušníkoch chýbajú,“ podotkol.

V rokoch 2007 až 2020 ÚPN zverejnil 4628 príslušníkov útvarov ŠtB na Slovensku, slúžiacich v rokoch 1966 až 1989. „V súčasnosti ústav finalizuje rekonštrukciu útvarov vojenskej kontrarozviedky na Slovensku v rokoch 1968 až 1989 a pripravuje rekonštrukciu krajských a okresných útvarov ŠtB na Slovensku pred rokom 1966,“ dodal.

Zoznam príslušníkov doplnených 8. decembra je dostupný na webe ÚPN. Rovnako aj organizačné a personálne rekonštrukcie útvarov ŠtB na Slovensku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite