Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakovina prostaty postihuje až 60 percent mužov nad 65 rokov

.tasr .slovensko

Rakovina prostaty postihuje až 60 percent mužov nad 65 rokov. Ochorenie začína nenápadne, no v 90 percentách prípadov je liečiteľné, ak je odhalené včas. Dôležitá je preto prevencia v podobe prehliadky u urológa. Uviedla to urologička nemocnice v Handlovej Viola Filipovičová.

Rakovina prostaty postihuje až 60 percent mužov nad 65 rokov SITA/ŽSK

„medzi preukázané rizikové faktory vzniku rakoviny prostaty patria vek nad 50 rokov, rasa, keďže rakovina prostaty sa častejšie vyskytuje u europoidnej rasy a rodinná predispozícia,“ načrtla Filipovičová. Menej objasnenými faktormi sú podľa nej strava, nedostatok pohybu, fajčenie, obezita, vystavenie chemickým látkam a slnečnému žiareniu, zápal a pohlavne prenosné choroby.

Rakovina prostaty sa môže vyskytnúť i u mužov mladších ako 40 rokov. Handlovská lekárka sa vo svojej praxi stretla s prípadmi, v ktorých zohrala úlohu genetika.

„V začiatočných štádiách ochorenia často pacienti nemajú žiadne príznaky. S postupným rastom a šírením nádoru sa objavujú ťažkosti s močením – spomalený prúd, krv, pocity neúplného vymočenia alebo úniky. V prípade pokročilého ochorenia sa už objavujú aj príznaky metastatického postihnutia iných orgánov – kostné bolesti či neurologické prejavy,“ priblížila urologička.

Príznaky môžu podľa nej súvisieť aj s nezhubným zväčšením či zápalovými ochoreniami prostaty, pri problémoch s močením však odporučila navštíviť odborníka.

„Muži nad 40 rokov by mali pravidelne absolvovať prehliadky u urológa. Práve tieto sú najúčinnejšou prevenciou ochorení prostaty a sú plne hradené zdravotnou poisťovňou,“ prízvukuje lekárka.

Vyšetrenie prostaty podľa nej zahŕňa hmatovú kontrolu, ultrasonografické vyšetrenie pomocou ultrazvukovej sondy umiestnenej na oblasť podbrušia a odber krvi so stanovením hodnoty onkomarkera PSA. „Ide o nebolestivé vyšetrenia s vysokou presnosťou. Obavy z vyšetrenia nie sú na mieste, nakoľko prínos vyšetrenia ďaleko presahuje ostych a len minimálny diskomfort, ktorý je tiež skôr spôsobený tým, že muži majú strach, než samotným vyšetrením,“ dodala Filipovičová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite