Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reakcie politikov na prezidentkinu správu o stave Slovenska

.tasr .slovensko

Na správu o stave Slovenskej republiky, ktorú prezidentka SR Zuzana Čaputová predniesla v utorok v Národnej rade (NR) SR, reagovali koaliční aj opoziční politici. TASR prináša súhrn reakcií.

Reakcie politikov na prezidentkinu správu o stave Slovenska SITA/Ľudovít Vaniher

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) nesúhlasil s niektorými pasážami správy o stave republiky. Nekonkretizoval ich však. Víta, že hlava štátu ocenila niektoré reformy vlády.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) ocenil, že prezidentka apelovala na prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok. Súhlasí, že Slovensko čelí hybridným hrozbám. K polarizácii spoločnosti podľa neho prispieva najmä populizmus. Správu hlavy štátu vníma v kontexte toho, že jej zmyslom má byť kritický pohľad na aktuálne dianie v krajine. Myslí si však, že na mnohé výzvy pomenované prezidentkou už vláda reagovala.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na slová hlavy štátu uviedla, že na chybách sa treba poučiť a k výzvam sa treba postaviť čelom. Zároveň zdôraznila, že súčasná vláda čelí bezprecedentným krízam. Ocenila tiež, že prezidentka v správe zdôraznila dôležitosť schválenia budúcoročného štátneho rozpočtu.

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš si myslí, že Čaputová niektoré veci uviedla pravdivo, niektoré možno "opomenula". Ľahko sa dá podľa neho kritizovať, pokiaľ niekto nemá reálne moc v rukách. Zároveň ocenil prezidentkine slová o tom, že rozpočtové provizórium by bolo prehrou.

Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico sa ohradil voči slovám prezidentky smerom k opozícii. V aktuálnej správe o stave republiky podľa neho ukázala, že stojí na strane koalície. Kritizoval aj to, že priamo zaútočila na stranu Smer-SD. Čaputová podľa Fica nie je schopná postaviť sa za záujmy SR.

Prejav prezidentky podľa predsedu SaS Richarda Sulíka potvrdil, že táto vláda stratila dôvod na existenciu. Hlava štátu podľa šéfa liberálov veľmi dobre vystihla nálady v spoločnosti, ako sú šírenie nenávisti, prehlbujúca sa chudoba alebo spôsob vládnutia, ktorý ničí krajinu. Naopak, potešilo ho, že reformy, ktoré Čaputová vyzdvihla, pripravovali najmä ministri za SaS.

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini tvrdí, že prezidentka mala byť v správe o stave republiky ráznejšia a mala nastaviť ostrejšie zrkadlo premiérovi Eduardovi Hegerovi. Pellegrini skonštatoval, že hlava štátu sa nevyjadruje vtedy, keď má. Zároveň sa vtedy, keď ju počuť netreba, ozve.

Mimoparlamentná SNS tvrdí, že prezidentka opäť premrhala šancu jasne poukázať na vinníkov krízy a neschopnosť vládnucej koalície. Čaputová podľa strany zabúda, že sama disponuje kompetenciami na riešenie aktuálnych kríz.

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko vnímalo správu ako vyváženú a primerane kritickú. Prezidentka podľa hnutia dokázala oceniť oblasti, v ktorých vláda koná správne, ako napríklad v zahraničnej politike. Kľúčové boli podľa neho kritické pasáže jej prejavu.

Predsedovi mimoparlamentného KDH Milanovi Majerskému chýbal v správe väčší dôraz na podporu a vyzdvihnutie práce samospráv. Prezidentka podľa neho tiež úplne odignorovala prvé spojené komunálne a regionálne voľby. Naopak, ocenil dôraz na množstvo kritických bodov spoločnosti, ako sú kríza v zdravotníctve, nízka životná úroveň či nutnosť adresnej pomoci pre obyvateľov v energetickej kríze.

Mimoparlamentná maďarská strana Aliancia poukázala, že Čaputová sa v správe venovala právam národnostných komunít a menšiny by podľa nej mali mať zabezpečené podmienky na svoj rozvoj.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite