Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bývalý šéf operatívcov NAKA Káľavský požiadal v Bosne o azyl

.sita .slovensko

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Jána K. v januári tohto roka obžalobu pre pokračovací zločin prijímania úplatku, zločin marenia spravodlivosti a prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Bývalý šéf operatívcov NAKA Káľavský požiadal v Bosne o azyl FACEBOOK/POLÍCIA SR

na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa dnes začalo hlavné pojednávanie s bývalým šéfom operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Jánom K. Ten je stíhaný pre pokračujúci zločin prijímania úplatku a ďalšie skutky. Na dnešné pojednávanie sa však obžalovaný nedostavil, keďže sa nachádza v Bosne a Hercegovine. Podľa jeho advokátky Evy Mišíkovej tam požiadal o azyl.

„Aj keby akokoľvek chcel, nemôže sa zúčastniť," povedala Mišíková s tým, že Ján K. momentálne nemôže z krajiny vycestovať, keďže je v azylovom konaní.

Súd nakoniec pojednávanie pre neprítomnosť Jána K. odročil na 7. marca 2023, pričom sa dovtedy bude snažiť zorganizovať výsluch obžalovaného prostredníctvom videokonferencie. Zároveň sa stotožnil s návrhom prokurátora Ladislava Masára, aby sa proti bývalému policajtovi v aktuálnom štádiu konania konalo ako proti ušlému. Pobytom v zahraničí sa totiž vyhýba trestnému konaniu. Podľa Mišíkovej však na toto nie sú splnené podmienky, keďže adresa jeho pobytu v Bosne je známa. Obžalovaný je podľa nej ochotný vypovedať prostredníctvom telemostu, pričom následne bude súhlasiť s pojednávaním v jeho neprítomnosti.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Jána K. ešte v januári tohto roka obžalobu pre pokračovací zločin prijímania úplatku, zločin marenia spravodlivosti a prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Predmetom obžaloby je podľa ÚŠP prezrádzanie citlivých informácií z prostredia Policajného zboru nepovolaným osobám, a to čiastočne za rôzne neoprávnené majetkové plnenia.

Špecializovaný trestný súd na Jána K. ešte v októbri 2021 vydal príkaz na zatknutie, ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz. V apríli tohto roku ho zadržali v Bosne a Hercegovine. Miestny súd ho však nevzal do väzby. Namiesto toho mu uložil obmedzenia v podobe odobratia cestovných dokladov, zákazu opustiť krajinu a povinnosť pravidelne sa hlásiť úradom. Neskôr úrady tieto obmedzenia voči Jánovi K. zrušili.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite