Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina si prevzala 30 vozidiel BVP1 zo Slovenska

.redakcia .slovensko

Minister obrany Jaroslav Naď uviedol na svojom Facebookovom profile, že v lete sa s nemeckou ministerkou obrany Christine Lambrecht dohodli, že spoločne urobia projekt, ktorým pomôžeme Ukrajine pri jej obrane pred ruskou agresiou a zároveň tiež posilníme slovenskú obranu.

Ukrajina si prevzala 30 vozidiel BVP1 zo Slovenska FB Leopard 2A4

ako ďaľej uvádza,  na základe tejto dohody malo Slovensko odovzdať 30 zo svojich vozidiel BVP1 a Nemecko nám za to pošle 15 svojich hlavných bojových tankov Leopard 2A4 po generálke a pridá k tomu aj náhradné diely, muníciu a zabezpečí výcvik pre našich vojakov. 

Môžem s radosťou potvrdiť, že po podpise relevantného memoranda pred dvoma týždňami sme svoju časť dohody v uplynulých dňoch naplnili a Ukrajina si prevzala 30 našich BVP1, píše Naď.

A naopak, už v decembri príde na Slovensko z Nemecka prvý tank Leopard 2A4 a následne každý mesiac v priebehu roka 2023 dostaneme 1-2 kusy, až ich bude na Slovenku 15. Tieto tanky výrazne posilnia náš tankový prápor, čím naplníme ďalšiu podmienku na výstavbu ťažkej mechanizovanej brigády v rámci cieľov spôsobilostí NATO.

Takéto riešenie je veľmi výhodné pre vsetky zúčastnené strany a rád by som touto cestou poďakoval Nemecku za skvelú spoluprácu, ktorú na bilaterálnej úrovni v obrannej oblasti máme.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite