Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Smatana: Bolo by otázkou hodín, kedy by zbytočne zomrel prvý človek

.martin Smatana .slovensko

Som neskutočne rád, že sa zástupcovia lekárskych odborov (LOZ) a vláda dohodli. Ak by sa výpovede nestiahli, bolo by otázkou pár hodín, kedy by zbytočne zomrel prvý človek. Žiaden, ani ten najlepší krízový plán, by tomu nedokázal zabrániť.

vývoj rokovaní som detailne popísal v blogu, ktorý som zverejnil minulý týždeň. Blog som písal v situácií, kedy LOZ predložilo protinávrh na zvýšenú ponuku Úradu vlády a rokovania sa „zasekli“ (dopady alternatív popisujem v stĺpci tri a štyri nižšie). 

Po včerajšku vieme, že finálna dohoda je kompromisom oboch strán, ako si môžete pozrieť na poslednom stĺpci v grafe nižšie. LOZ ustúpilo od výšky koeficientov (0,03 za každý rok) a vláda na dĺžke bonifikácie za odpracovanú prax (z 20 sa bude navyšovať 30 rokov). 

Priemerná hrubá mzda lekára v nemocnici, spolu so všetkými príplatkami aj nadčasmi, bude budúci rok okolo 4 500 eur. Tento rok sa pritom očakáva priemerná mzda okolo 3 500 eur. Ide teda o priemerné navýšenie o cca tisíc eur v hrubom (sú to hrubé čísla, odhady MZ SR budú určite presnejšie, ale rozdiely by však mali byť max v jednotkách percent). 

Toto je suma, ktorú keď prepočítame na počet odpracovaných hodín a porovnáme s očakávaným priemerom Česka v roku 2023 je za odpracovanú hodinu rovnaká až jemne lepšia ako majú nemocniční lekári v Čechách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite