Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezamestnanosť na Slovensku prvýkrát od začiatku pandémie klesla pod šesť percent

.sita .slovensko

Prvýkrát od marca 2020 sa miera evidovanej nezamestnanosti dostala pod 10-percentnú hranicu vo všetkých krajoch Slovenska.

Nezamestnanosť na Slovensku prvýkrát od začiatku pandémie klesla pod šesť percent UPSVAR

miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v októbri klesla o 0,16 percentuálneho bodu na 5,9 percenta. Medziročne išlo o pokles o 0,89 percentuálneho bodu. Ako v tlačovej správe uviedlo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR, prvýkrát po 2,5 roku sa znížila pod hranicu šiestich percent. Prvýkrát od marca 2020 sa miera evidovanej nezamestnanosti dostala pod 10-percentnú hranicu vo všetkých krajoch Slovenska.

Počet ľudí bez práce v minulom mesiaci klesal vo všetkých krajoch Slovenska. Najvýraznejšie medzimesačné a medziročné zníženie zaznamenal Bratislavský kraj. Najväčší medzimesačný pokles spomedzi okresov, konkrétne o 0,86 percentuálneho bodu, evidoval okres Senec, kde sa nezamestnanosť v októbri ustálila na 3,95 percenta.

„Tento mesiac prekonala nezamestnanosť dva podstatné míľniky. Celkovo klesla pod šesť percent a vo všetkých krajoch je už pod desiatimi percentami. Práve vývoj v krajoch bol pre mňa obzvlášť príjemným prekvapením. Vo všetkých nezamestnanosť klesala medzimesačne aj medziročne,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Rezort práce začal v septembri realizovať dva nové projekty s cieľom udržať trend znižovania nezamestnanosti. Cieľom národného projektu Prax pre mladých je podporiť mladých ľudí do 29 rokov pri uplatnení sa na trhu práce. Podporu môžu získať absolventi stredných a vysokých škôl ale aj iní mladí uchádzači o zamestnanie. Ďalší národný projekt Aktivácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie podporuje zvýšenie zamestnateľnosti a zamestnanosti znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Karol Zimmer hodnotí pozitívne nárast počtu žiadostí klientov úradov práce o zapojenie sa do oboch nových projektov. „Za uplynulý mesiac sa počet žiadostí v oboch projektoch strojnásobil a so žiadateľmi sme sa dohodli na celkovej podpore vo výške takmer dva a pol milióna eur," uviedol.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite