Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Weber a Heger potvrdili plné členstvo OĽaNO v tábore európskych ľudovcov

.tasr .slovensko

Potvrdil to predseda EPP Manfred Weber spolu so slovenským premiérom Eduardom Hegerom po skončení hlasovania, v rámci ktorého slovenská vládna strana dostala väčšinu hlasov.

Weber a Heger potvrdili plné členstvo OĽaNO v tábore európskych ľudovcov SITA/Diana Černáková

strana OĽaNO získala v piatok v Lisabone na politickom združení Európskej ľudovej strany (EPP) plnohodnotné členstvo v tábore ľudovcov. Potvrdil to predseda EPP Manfred Weber spolu so slovenským premiérom Eduardom Hegerom po skončení hlasovania, v rámci ktorého slovenská vládna strana dostala väčšinu hlasov. Informuje o tom spravodajca TASR z Lisabonu.

Weber ohlásil, že tábor ľudovcov bol posilnený o novú členskú stranu, a spresnil, že v rámci vnútrostraníckych debát získala slovenská strana plnú podporu pre plnohodnotné členstvo v EPP. Ocenil, že je to politická sila, ktorá má záujem zveľaďovať budúcnosť Slovenska, a že táto strana spĺňa tri základné kritériá a princípy právneho štátu.

Šéf EPP sa poďakoval europoslancovi Petrovi Pollákovi, ktorý viedol rokovania o členstve, a vyjadril radosť, že v Európskej rade budú mať ľudovci ďalšieho lídra, ktorý už nebude vystupovať len ako hosť a pozorovateľ EPP.

Heger uviedol, že je to aj ocenenie domácej politickej práce OĽaNO. Tvrdí, že strana po niekoľkých rokoch spolupráce s ľudovcami dostala šancu budovať spoločnú budúcnosť EPP a tak aj silnejšiu Európu, ktorá musí čeliť vážnym výzvam a hrozbám.

„To je to, čo robíme dnes. Budujeme jednotu v najsilnejšej a najvplyvnejšej politickej rodine. Chceme prispieť k silnejšej Európe, ktorá zaistí mier, stabilitu, rast a vysokú kvalitu života jej občanom,“ vysvetlil premiér.

Na otázku TASR, aké povinnosti vyplývajú pre OĽaNO z členstva v EPP, Weber spomenul, že strana sa musí pridržiavať základných hodnôt ľudovcov. Slovensko sa musí usilovať o politickú stabilitu, čím prispeje k stabilite EÚ, a zároveň musí bojovať proti silám, ktoré spochybňujú hodnoty EPP a šíria propagandu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Je pre nás dôležité, aby OĽaNO ukázalo podporu pre Ukrajinu a vymedzovalo sa voči Putinovi. Na Slovensku musíme spolu prejavovať dôveru v EÚ, NATO a právny štát, bojovať proti populizmu a protieurópskym silám,“ vysvetlil Weber.

Šéf EPP potvrdil, že vie o tom, že v slovenskej vláde sú aj strany z iného politického spektra, ktoré zastávajú iné hodnoty. Vyslovil však dôveru Hegerovi, že udrží smerovanie krajiny v súlade s hodnotami EPP, ktoré v piatok opätovne potvrdili členovia politického grémia v Lisabone.

Heger dodal, že OĽaNO chce propagovať uvedené hodnoty v slovenskom politickom živote, čo nie je ľahké, keďže Slovensko sa stalo úspešným bojovým poľom pre ruskú propagandu. Spresnil, že proti tomu je ťažké bojovať aj vzhľadom na krízu energií a cien spôsobených vojnou na Ukrajine, ktorú vyvolal Putin.

„Ale pokračujeme v boji za budúcnosť Slovenska, za demokratický rozvoj a spravodlivú budúcnosť, kde základom je právny štát,“ uviedol premiér na spoločnej tlačovej konferencii s Weberom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite