Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér sa s predstaviteľmi LOZ v stredu nedohodol, rokovania budú pokračovať v pondelok

.sita .slovensko

Lekárske odborové združenie sa po stredajšom sedemhodinovom rokovaní nedohodlo s premiérom, ministrom zdravotníctva a ministrom financií na plnení ôsmich požiadaviek lekárov.

Premiér sa s predstaviteľmi LOZ v stredu nedohodol, rokovania budú pokračovať v pondelok SITA/Úrad vlády SR

predstavitelia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) sa po stredajšom sedemhodinovom rokovaní na Úrade vlády SR s premiérom Eduardom Hegerom, ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a ministrom financíí Igorom Matovičom nedohodli na plnení ôsmich požiadaviek lekárov. „Rokovania pokračujú, protest zajtra bude,“ povedal prezident LOZ Peter Visolajský. Oceňuje, že vláda začala konštruktívne pristupovať k riešeniu problému s výpoveďami 2 100 lekárov. K dohode sa podľa neho obe strany začínajú blížiť. „Oceňujeme aj snahu parlamentu a poslancov, že nám pomáhajú, aby sme sa dohodli,“ povedal.

Od vlády dostala LOZ podľa Visolajského návrh na zvyšovanie platov lekárov, ktorý nie úplne reflektuje snahu lekárov zabezpečiť personálnu stabilitu v nemocniciach. „Verím, že v tejto veci sa dohodneme a pri ďalšom stretnutí, ktoré je naplánované na pondelok o 10:00, že vláda by mohla prísť s lepším riešením,“ povedal. LOZ chce podľa neho nastaviť systém odmeňovania tak, aby zostali lekári v nemocniciach. Upozornil na to, že mzdy lekárov sú súčasťou celkovej dohody o požiadavkách LOZ. „Ponuka, ktorá prišla, bola jednorazové navýšenie, náš kompromis bol dať to do istého postupného navýšenia, nestretlo sa to však s pochopením,“ povedal šéf LOZ.

Minister financií Igor Matovič zverejnil návrh na zvýšenie platov lekárov, ktorý na rokovaní predstavil zástupcom LOZ. Základný plat atestovaného lekára s 20-ročnou praxou bez príplatkov by mal podľa neho stúpnuť o 35 percent, a to z 2 606 eur na 3 512 eur. Plat nemocničného lekára so všetkými príplatkami by sa mal podľa Matoviča zvýšiť z 3 493 eur na 4 240 eur. Išlo by tak o zvýšenie o 747 eur. Po takomto zvýšení by tak podľa ministra financií na budúci rok plat lekára na Slovensku vzrástol na 4 240 eur, kým v Českej republike by to bolo 4 179 eur. „Toto bol náš cieľ od začiatku,“ povedal. Verí tomu, že lekári túto ponuku akceptujú, uvedomia si vážnosť situácie a svoje výpovede stiahnu. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hovoril o pláne B, ak by lekári svoje výpovede nakoniec nestiahli. V pondelok o 12:00 k takémuto plánu B podľa neho zasadne krízový štáb. Premiér Eduard Heger poprosil lekárov, aby túto ponuku prijali a svoje výpovede stiahli.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite