Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európska únia rozšírila sankcie voči Iránu za potláčanie protestov

.tasr .slovensko

Informáciu z prostredia ministerských rokovaní prebiehajúcich v Bruseli pre TASR potvrdil šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer.

Európska únia rozšírila sankcie voči Iránu za potláčanie protestov SITA/AP Photo/Middle East Images, File Protesty v Teheráne, 27.10.2022

ministri zahraničných vecí Európskej únie v pondelok uvalili sankcie na ďalších 29 iránskych predstaviteľov a tri organizácie. Reagovali tak na násilné potláčanie masových protivládnych protestov v iránskych mestách. 

Medzi sankcionovanými iránskymi predstaviteľmi a subjektmi, na ktoré sa vzťahuje zákaz udeľovania víz do krajín EÚ a zmrazenie aktív, sa najnovšie ocitli aj minister vnútra Ahmad Vahídí a štátna televízia Press TV, uvádza sa vo vyhlásení Rady EÚ. 

„EÚ dôrazne odsudzuje neprijateľné a násilné zásahy proti demonštrantom. Stojíme pri iránskom ľude a podporujeme jeho právo pokojne protestovať a slobodne vyjadrovať svoje požiadavky a názory,“ uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Rada EÚ pre zahraničné veci odobrila sankcie proti štyrom vedúcim predstaviteľom iránskej polície a revolučných gárd. Na sankčný zoznam pridala aj veliteľa pozemných síl iránskej armády, ktoré sa podieľajú na brutálnom potláčaní protestov, a tiež šéf iránskej kybernetickej polície zatýkajúcej ľudí za kritické vyjadrenia zverejnené na internete. 

Občania a spoločnosti EÚ majú na základe uvalených sankcií zakázané sprístupňovať finančné prostriedky uvedeným jednotlivcom a subjektom. Prijaté reštrikcie zahŕňajú aj zákaz vývozu zariadení, ktoré by sa mohli využiť pri vykonávaní represií, alebo na monitorovanie telekomunikačných zariadení. 

Na sankčnom zozname EÚ sa už celkovo nachádza 126 jednotlivcov a 11 subjektov spoluzodpovedných za porušovanie ľudských práv v Iráne. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite