Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko a Česko volajú po posilnení vonkajšej hranice Európskej únie

.tasr .slovensko

Zhodli sa na tom po stretnutí v Prahe premiér ČR Petr Fiala a premiér SR Eduard Heger. Zároveň oznámili, že obe krajiny chcú pri riešení migračnej krízy intenzívnejšie spolupracovať.

Slovensko a Česko volajú po posilnení vonkajšej hranice Európskej únie SITA/Úrad vlády SR/Ľuboš Bilačič

vonkajšia hranica Európskej únie, resp. schengenského priestoru by mala byť posilnená a kľúčovou je ochrana maďarsko-srbskej hranice. Zhodli sa na tom po stretnutí v Prahe premiér ČR Petr Fiala a premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Zároveň oznámili, že obe krajiny chcú pri riešení migračnej krízy intenzívnejšie spolupracovať. Pomôcť chcú aj Maďarsku.

„Cieľom schengenu bolo odstrániť vnútorné hranice a posilniť vonkajšiu hranicu schengenského priestoru. Práve preto, keď vidíme, že tam je slabé miesto, musíme ho posilniť. Musíme pomôcť Maďarsku, aby dokázalo eliminovať ilegálnu migráciu,“ uviedol Heger. Doplnil, že tlak na maďarsko-srbskú hranicu rastie, preto je podľa neho potrebné zapojenie ďalších krajín. 

Heger vyhlásil, že cieľom je spriechodniť všetky hraničné priechody pre občanov EÚ. „Preto sme sa dohodli aj na úzkej spolupráci a konkrétnych krokoch medzi policajnými prezidentmi, ale aj ministrami vnútra, aby priniesli konkrétny akčný plán,“ priblížil. Vďaka nemu by sa mali krajiny podľa neho vrátiť do pôvodného, voľného režimu schengenu.

Aktuálny problém s nelegálnou migráciou je podľa Hegera potrebné riešiť spoločne. "Ak ho riešime každý samostatne, nevieme ho dostatočne vyriešiť a v skutočnosti neriešime ozajstný problém. A tým je rastúci tlak na maďarsko-srbskú hranicu," zdôraznil Heger. Poukázal, že je potrebné spojiť sily a iniciatívu rozšíriť o ďalšie krajiny.

Fiala doplnil, že české opatrenia na hraniciach neboli namierené proti Slovensku. „Reagovali sme na rastúce problémy s nelegálnou migráciou,“ vysvetlil. Vyhlásil, že s Hegerom sa dohodli, že česká a slovenská polícia bude koordinovať svoju činnosť aj na česko-slovenskej hranici. „S cieľom efektívnejšej a rýchlejšej kontroly osôb, bývajúcich na území oboch štátov nelegálne, a to aj formou spoločných hliadok, najmä na železniciach,“ doplnil.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite