Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poslanci zvolili za verejného ochrancu práv R. Dobrovodského

.tasr .slovensko

Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili v stredu za verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského.

Poslanci zvolili za verejného ochrancu práv R. Dobrovodského SITA/Branislav Bibel

zo 138 prítomných bolo osem lístkov neplatných, Dobrovodského podporilo 81 poslancov, proti boli šiesti a zdržalo sa 43 poslancov. Okrem neho sa o funkciu uchádzal aj Maroš Matiaško a Marián Török. Dobrovodskému začne päťročné funkčné obdobie plynúť dňom zloženia sľubu.

Matiaška podporilo 13 a Töröka 23 poslancov. Dobrovodského do funkcie navrhla poslankyňa Katarína Hatráková (nezaradená). Nahradí Máriu Patakyovú, ktorej sa skončilo funkčné obdobie ešte 29. marca. Prvý termín na podávanie návrhov pôvodne určili na 25. februára, odvtedy sa presúval až do septembra.

Kancelária verejného ochrancu práv opakovane upozorňovala, že jej na stole pribúdajú podnety, ktoré čakajú na zhodnotenie novým ombudsmanom.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán SR. Poslaním tejto inštitúcie je chrániť základné práva a slobody občanov pred orgánmi verejnej správy, teda napríklad úradmi, zdravotnou či Sociálnou poisťovňou. Úlohou ombudsmana je upozorňovať na porušovanie práv a žiadať o nápravu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite