Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý prezident Andrej Kiska píše o kauze uneseného vietnamca

.redakcia .slovensko

Andrej Kiska zverejnil na svojom Facebooku ukážku z pripravovanej knihy.

Bývalý prezident Andrej Kiska píše o kauze uneseného vietnamca SITA/Radoslav Maťaš

FICO, KALIŇÁK A UNESENÝ VIETNAMEC - SKLÍČKO Z MOZAIKY

Dnes sa vďaka fungujúcej prokuratúre a súdnictvu v Nemecku odhaľujú detaily z uneseného Vietnamca a úloha Slovenska v tomto na prvý pohľad neuveriteľného príbehu.

O čom som ako prezident vedel? Čo ma prekvapilo? Prinášam ukážku z pripravovanej knihy rozhovorov so Števom Hríbom. 

vy ste sa ako o únose dozvedeli?

Pár dní po udalosti mi jeden z mojich ochrankárov povedal, že zo Slovenska bol unesený vietnamský občan a že je za tým Kaliňák. Dozvedel sa to od svojich kolegov. Jeden z nich vraj letel s uneseným Vietnamcom aj do Mosky.

to len tak  neformálne?

Prišiel za mnou. Zaklopal na dvere a povedal mi, že ma chce informovať o tom, že sa to stalo. 

Neveril som vlastným ušiam. Informácie, ktoré dnes máme, vtedy ešte neboli známe. Kládol som si otázku. Čo spraviť? Komu zavolať? Ministerstvo vnútra je ich, SIS-ka je ich, policajný prezident je ich. Celú moc mal v rukách Smer. Rozhodol som sa počkať. Detaily sa začali objavovať až neskôr.

Pravdaže som uvažoval, či informácia o únose, ktorú som dostal, nie je len provokáciu. Zámerne podhodený vymyslený príbeh s cieľom vyprovokovať reakciu prezidenta a zdiskreditovať ho. Aj s takýmito pokusmi som sa stretol.

udialo sa ohľadom Vietnamca ešte niečo mimoriadne? 

Ficov poradca Quang. Vietnamec žijúci na Slovensku. Dlhú dobu pravá ruka Fica zodpovedná za zahraničný obchod. Zúčastnil sa aj stretnutia s vietnamskou delegáciou, keď došlo k únosu. Jeho presná úloha pri celom tomto prípade je dodnes nejasná.

V sobotu doobeda niekde v období po únose, ale ešte predtým, ako Nemecko odhalilo celé pozadie mi zazvonil telefón. Nezvyklá doba na pracovný rozhovor. 

„Fico. Čo už len chce. A v túto dobu?“ Prebleslo mi hlavou. Vzťah medzi nami už bol vyostrený.

„Pán prezident, mám na teba požiadavku. Chcem, aby si vymenoval Quanga za slovenského veľvyslanca vo Vietname. Je to moje želanie. Urob to čím skôr. Ďakujem.“

Ostal som v úžase. „Veľvyslanca? Fico mi volá, aby som jeho kumpána, o ktorom sa už šírili reči, že obchoduje s vízami, menoval za najvyššieho predstaviteľa Slovenska vo Vietname?“ 

Ostal som ticho. Fico ma nikdy nepožiadal o veľvyslaneckú stoličku pre svojich známych. Veľvyslancov navrhuje minister zahraničných vecí a záleží len a len na prezidentovi, či jeho návrh schváli. Ale osobný telefonát premiéra v sobotu doobeda v období, keď sme spolu nerozoberali ani pre Slovensko závažné témy, bol viac ako zvláštny.

„Budem o tom premýšľať.“ Klasická moja odpoveď. Fico hneď pochopil, že sa Quang veľvyslancom nikdy nestane. Krátko nato sa ukázalo, že bol zapletený do viacerých podvodov a z okolia Fica sa vytratil.

únos vraj bola obojstranne výhodná vec. Naši konkrétni politici vraj z toho mali biznis vo Vietname, to ste počuli?

Počul. Ale nepotvrdilo sa to a pri „demokracii“ vo Vietname sa to asi ani nikdy nepotvrdí.

Mimoriadne priateľský vzťah s Vietnamom sa ukázal v roku 2017, keď tam na dlhom pobyte na pozvanie vietnamskej strany bol vtedajší minister vnútra Kaliňák so svojou štátnou tajomníčkou Sakovou a policajným prezidentom Gašparom.  

prečo by postkomunistický štát pomáhal uniesť Vietnamu jeho občana?

Desať miliónov eur? Sto? Pre súkromné osoby bezpečne uložené v zahraničnej banke. Mnohí sú ochotní zradiť aj za podstatne nižšie sumy. 

dozvieme sa niekedy o únose celú pravdu?

Neviem. Skôr si myslím, že nie. Vyšetrovanie vtedy začalo. Išlo ale veľmi rýchlo do stratena, lebo tí, ktorí by mohli v tejto veci vypovedať, boli pod obrovským tlakom. Kaliňák bol stále ministrom. Mali strach, čo by s nimi urobil, keby prehovorili. Veď to bolo minimálne o zneužití právomocí verejného činiteľa. Zľakli sa, nevypovedali, celá kauza sa zahrala do stratena a súčasný generálny prokurátor to potom už len celé pochoval. 

Knihu si budete môcť zakúpiť aj v našom eshope.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite