Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Plyn v slovenských zásobníkoch má hodnotu 6 milárd eur. Máme ho na trištvrte roka

.dáta bez pátosu .slovensko

Toto je ochutnávka pred veľkým článkom – o analýze k aktuálnej situácii na trhu s plynom, k jeho zásobám a k predikciám cez zimu a po zime.

Dáta bez pátosu: Plyn v slovenských zásobníkoch má hodnotu 6 milárd eur. Máme ho na trištvrte roka

kľúčové hodnoty a stav

   1) Zásobníky má Slovensko plné na 90 %, pričom väčšina plynu je majetkom dodávateľov, ktorí ho predávajú subjektom na Slovensku, alebo je priamo vo vlastníctve SPP Group pre slovenské domácnosti (Dolné Bojanovice v ČR).

   2) V zásobníkoch je spolu ekvivalent 40 TWh plynu. Na začiatku sezóny v apríli ho bolo asi 11 TWh, postupne sa dopĺňal a aj míňal, a to sa bude diať aj cez zimu až do konca mája, keď budeme v roku 2023 na minime (možno už v apríli).

Výška zásob na konci prichádzajúcej zimy bude asi na 2-násobku zásob po minulej zime (apríl 2022) a budeme na tom veľmi dobre. Výpočet je robený pri konzervatívnych nákupoch 2,5 TWhod mesačne, ktoré asi budú vyššie. Rok 2023 bude jednoznačne lepší ako rok 2022.

   3) Modelovaním za predpokladu naskladňovania pri priemerných TTF cenách a vyskladňovania cenou „vážený priemer“ (weighted average) odhadujeme hodnotu dnešných zásob na spolu 6 miliárd USD.

Priemerná cena 1 MWh plynu bola včera 148 USD, pričom na burze včera bola záverečná cena 123 USD. Maximum koncom augusta bolo 340 USD.

Máme aj odpoveď na otázku: Ako drahý plyn máme v zásobníkoch? Momentálne je to 148 USD, pričom postupne by cena zásob pri vyskladňovaní a nákupoch v aktuálne nižšej cene mala mierne klesať.

záver

Problém NE-DOSTATKU plynu vyriešený máme. Je a bude ho dosť.

Problém ceny a nákladov zostáva. Dnešná cena zásob v hodnote 148 USD je asi trojnásobná v porovnaní s cenou pred rokom a asi 10-násobná v porovnaní s cenou pred 2 rokmi.

Teraz zimnú spotrebu 40 TWh musí niekto za najbližších 7 – 8 mesiacov zaplatiť. 6 miliárd USD je približne 6 miliárd EUR.

Okrem zásob sa cez zimu spotrebúva aj priebežne dodávaný plyn, ktorý je ale v dnešnej cene 120 USD mierne lacnejší ako plyn na sklade.

Ak štát ide dotovať plyn na hodnote 99 eur, tak pri spotrebe v najbližších 7 – 8 mesiacoch je potrebné zadotovať 49 USD (148 – 99 = 49) za každú 1 MWh. Pri studenej zime sa minie zhruba 40 TWh (len náhodou je to podobná hodnota ako dnešné zásoby).

Výsledná dotácia štátu a náklady štátu budú 2 miliardy eur.

A to je len plyn, elektrina budú ďalšie miliardy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite