Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Heger dal preveriť medializovaný vývoz tovaru pre Rusko cez Slovensko

.tasr .slovensko

Ak by sa ukázalo, že do Ruskej federácie smeruje vývoz tovarov, ktoré sú na sankčnom zozname, podniknú sa konkrétne kroky. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to uviedol v piatok v súvislosti so zisteniami Denníka N o tom, že slovenskí colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem.

Heger dal preveriť medializovaný vývoz tovaru pre Rusko cez Slovensko SITA/Branislav Bibel

ako podotkol Heger, ide zatiaľ len o domnienky, ktoré treba preveriť. Vyhodnotiť situáciu chce na základe analýz.

„Dnes je to predčasné nejako uzavrieť. Urobíme všetky nápravné kroky, ktoré budú nevyhnutné. Sankcie určite porušovať nechceme a verím, že ani neporušujeme,“ skonštatoval premiér. Treba podľa neho prešetriť, či niekto pochybil a ak áno, kto. Deklaroval, že Ukrajinu bude Slovensko podporovať aj naďalej.

Ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) požiadal, aby urobil konkrétnu analýzu. Ako upozornil predseda vlády, téma sa týka aj ministerstva hospodárstva. Jeho rozhodnutia, vydania a licencie má preskúmať minister hospodárstva Karel Hirman, no premiér sa plánuje obrátiť aj na bývalého šéfa rezortu Richarda Sulíka (SaS).  

Slovenskí colníci podľa zistení Denníka N púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem, Slovensko tak má pôsobiť ako zásobáreň ruskej armády. Novinári hovoria o tisícoch kusov rôznych tovarov. Ak išlo o tovar použiteľný aj na vojenské účely, mohlo by ísť o porušenie sankcií Európskej únie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite