Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerka kultúry odvolala šéfa SND M. Drličku

.tasr .slovensko

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) k 1. novembru odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Dôvodom odvolania boli Drličkove medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov.

Ministerka kultúry odvolala šéfa SND M. Drličku SITA/Jana Birošová

„v týchto obzvlášť náročných dňoch poznačených vraždou v Bratislave sa Matej Drlička vyjadril za hranicou slušného správania a kultúrnosti, ktorú má umenie a jeho predstavitelia do spoločnosti prinášať,“ uviedla ministerka na sociálnej sieti. „Som sklamaná z toho, že ako reprezentant SND, a v tej chvíli aj reprezentant našej krajiny v zahraničí, Matej Drlička zlyhal,“ dodala.

Drlička v pozícii šéfa SND podľa nej zvládol svoju funkciu ako manažér, nie však ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky. „V najbližších dňoch poverím riadením divadla dočasného riaditeľa či riaditeľku, aby bola udržaná stabilita a nebol narušený chod divadla. Následne spustíme nový proces výberového konania na obsadenie tejto funkcie,“ dodala ministerka.

Poslanci z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá v piatok (21. 10.) odsúdili Drličkove výroky, ktoré odzneli na medzinárodnej konferencii v Budapešti. Za neslušné a nedôstojné označili poslanci napríklad Drličkove posmešné vyjadrenia na adresu „národných umelcov“, ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND, o tom, „že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku“. Rovnako skritizovali aj slová o politikoch, ktorí „nanešťastie, ešte stále dýchajú“.

Drlička sa za svoje slová ešte v piatok ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite