Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výbor pre kultúru a médiá sa ohradil voči vyjadreniam riaditeľa SND Drličku

.sita .slovensko

Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá sa ohradil voči vyjadreniam generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Ten sa počas konferencie v Budapešti vyjadril na adresu politikov, že „nanešťastie ešte stále dýchajú".

Výbor pre kultúru a médiá sa ohradil voči vyjadreniam riaditeľa SND Drličku SITA/MAREK MRVIŠ

podľa členov a členiek výboru sú takéto vyjadrenia neprijateľné a za čiarou. Členstvo výboru tiež pobúrili jeho posmešné slová o národných umelcoch. Riaditeľ SND o tých, ktorí pôsobili i pôsobia v súboroch SND povedal, že „že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku“. Výbor to považuje za mimoriadne neslušné a nedôstojné. Výbor NR SR pre kultúru a médiá to uviedol v spoločnom vyhlásení svojich členov a členiek.

Členstvo výboru tiež apeluje na šéfku rezortu kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO), aby na tieto vyjadrenia reagovala a vyvodila z nich zodpovednosť. Poukázali i na to, že dané výroky sú obzvlášť neprijateľné v kontexte atmosféry na Slovensku, v atmosfére slovných i fyzických útokov, ale i obetí na životoch. Vyjadrenie vydali predseda výboru Kristián Čekovský (OĽaNO), podpredsedníčka výboru Jana Žitňanská, (Za ľudí), podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) a členovia a členky výboru Monika Kozelová (OĽaNO), Jarmila Vaňová (OĽaNO), Róbert Halák (OĽaNO), Ľubica Laššáková (Hlas-SD), Michal Luciak (SaS) a Milan Potocký (OĽaNO).

Na Drličkove vyjadrenia reagoval na sociálnej sieti aj poslanec NR SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Slová o tom, „ako naneštastie mnoho politikov ešte stále dýcha/žije”, označil za hanebné. V kontexte teroristického útoku na LGBTI+ komunitu na Zámockej ulici v Bratislave a za situácie, keď strelec deklaroval zámer zabiť premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD) či bývalého ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), poukázal Šeliga na to, že slová majú váhu. Poslanec doplnil, že očakáva reakciu od kultúrnej obce i do vlastných radov, keďže často a oprávnene kritizuje politikov za ich slová. Drličkove slová podľa neho nie sú hodné nielen riaditeľa SND, umelca, ale ani človeka. „A nie, nie som precitlivený, sám som zažil viackrát vyhrážky smrťou, ale stačilo, aj politici sú ľudia, robia dobré veci, robia chyby, každý má právo ich kritizovať, ľudia majú právo vo voľbách ich vymeniť, no hovoriť na medzinárodnom fóre v Budapešti o tom, ako na nešťastie ešte veľa politikov stále žije, to nie. Stačilo!," zakončil Šeliga svoj status.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite