Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parlament prijal uznesenie o slobode vierovyznania alebo presvedčenia

.tasr .slovensko

Parlament prijal uznesenie, ktorým vyhlásil, že sloboda vierovyznania, presvedčenia a svedomia patrí medzi univerzálne základné neodňateľné ľudské práva a slobody, ktoré sú záväzné pre celé ľudstvo. Návrh uznesenia predložili poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽANO.

Parlament prijal uznesenie o slobode vierovyznania alebo presvedčenia SITA/Branislav Bibel

parlament sa uznesením dôrazne ohradil voči tendenciám, ktoré spochybňujú dôležitosť slobody vierovyznania alebo presvedčenia ako univerzálnych, základných a neodňateľných ľudských práv a slobôd. Vyzval ním tiež na rešpektovanie slobody vierovyznania alebo presvedčenia v ich plnej šírke a odsúdil akékoľvek násilie, ktoré je motivované nenávisťou na základe viery alebo presvedčenia iného.

Národná rada tiež poukázala na rastúcu netoleranciu voči ľuďom inej viery, presvedčenia a názoru vychádzajúcu z iného ideového a hodnotového nastavenia. Vyzvala tiež vládu, Európsku úniu a medzinárodné organizácie, aby sa zasadzovali za riadne vyhľadávanie, dokumentovanie a vyšetrenie všetkých obvinení zo zločinov motivovaných nenávisťou na základe viery alebo presvedčenia iného, ako aj okamžité prepustenie všetkých tých, ktorí sú väznení len z dôvodu ich vierovyznania či presvedčenia.

Poslanci tiež uznesením vyzvali na pravidelné monitorovanie situácie v oblasti slobody náboženstva alebo presvedčenia a prijímanie opatrení v prospech trpiacich pre svoju vieru alebo presvedčenie. Zaviesť by sa podľa nich malo aj efektívne vzdelávanie o tejto téme.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite