Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Tak sa môžeme upokojiť – ceny plynu kolabujú

.dáta bez pátosu .slovensko

Samozrejme, toto je možno trochu odvážne hodnotenie, ale ak sme v priebehu leta čítali komentáre typu „Ceny plynu VYSTRELILI!“​, tak dnešná cena USD 118 za 1 MWhodinu plynu je skutočne nízko.

Dáta bez pátosu: Tak sa môžeme upokojiť – ceny plynu kolabujú

za 7 a pol týždňa od rekordu z dňa 26. augusta je cena dnes na jednej tretine. Z 340 USD spadla na 118 USD.

Dostatok ponuky proste rieši a aj vyrieši problémy s cenou. Kde to skončí? Máme napísať, že „plyn budú dávať v decembri v Lidli k banánom ako bonus“?

Sú to výborné správy pre spotrebiteľov v domácnostiach, pre majiteľov kotolní, pre malé firmy a vlastne pre všetkých závislých od tepla a elektriny.

Plyn bol problémom na začiatku a následne bola problémom aj elektrina. Ale aj tam sa problém vyrieši jedine tým, že budú k dispozícii zdroje. A že veru máme dobré správy:

Francúzsko: Od augusta už zapnutých 9 GW výkonu jadrových reaktorov a ďalších viac ako 10 GW zapnú do Silvestra

Španielsko: LNG tankery stoja v rade na vypustenie plynu pre španielskymi prístavmi a tento stav zrazil ceny plynu s dodávkou „zajtra“ na 30 USD a ceny dodávky o „mesiac“ padajú ako perzeidy v júni.

Tak si držme palce a určite sa s vaším dodávateľom energií: tepla, plynu, elektriny rozprávajte, či tento vývoj sleduje a nech vám nepíše výzvy o vysokých zálohách. Pokojne mu povedzte, že nech robí vyúčtovanie každý mesiac a že vy zaplatíte bežnú faktúru rovnako ako platíte za mobily alebo ako platíte za odber PHM na čerpacích staniciach. Tiež tam neposielate „zálohu“, nech si dodávatelia zoberú úver v banke. Určite nejakú poznajú. Stredovek skončil... mýtnici sú minulosťou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite