Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novinár Adam Valček čelí pokusu o diskreditáciu pre kauzu Mýtnik

.tasr .slovensko

Novinár Adam Valček z týždenníka Plus 7 dní čelí pokusu o diskreditáciu pre kauzu Mýtnik. Informoval o tom dnes týždenník na svojom webe. Valček nedávno na stránkach týždenníka zverejnil závažné zistenia o neštandardných obchodných operáciách obhajcov spolupracujúcich obvinených v kauze Mýtnik, a to advokáta Miroslava Ivanoviča a advokátky Jany Valkovej, tvrdí Plus 7 dní.

Novinár Adam Valček čelí pokusu o diskreditáciu pre kauzu Mýtnik Adam Valček/Instagram

týždenník ďalej informuje, že novinár je po takomto zverejnení vystavovaný pokusom obmedziť jeho slobodnú novinársku tvorbu a čelí snahe o diskreditáciu. Vydavateľ týždenníka to považuje za neakceptovateľné zásahy do slobodnej novinárskej tvorby.

Novinár Adam Valček uvádza, že Ivanovič, obhajca bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý je obvinený v kauze Mýtnik, v súvislosti s novinárovou osobou uviedol, že výpovede spolupracujúcich svedkov v kauze podrobuje kritike, lebo Imrecze spomína Valčeka v niektorých trestných konaniach. „O údajných výpovediach Imreczeho v súvislosti s mojou osobou nemám žiadne informácie, preto nemôžu byť dôvodom, prečo už viac ako rok píšem o kauze Mýtnik," tvrdí Valček. Ivanovič však uvádza, že Valček má vedomosť o tom, na akých aktivitách sa v minulosti zúčastnil. „Tým pádom, že sú tie informácie pravdivé, tak si asi vie domyslieť, pričom sa zúčastnil a pričom nie," povedal Ivanovič. Novinár Valček to pokladá za podlé tvrdenie a zároveň tvrdí, že ním Ivanovič vytvára zdanie, že sa v minulosti dopustil nečestných, dokonca kriminálnych aktivít.

„O kauze Mýtnik píšem, pretože ma zaujíma pravda. Zaujíma ma, ako sa orgány presadzovania práva k pravde dopracovali," priznáva Valček. Zároveň sa pýta, či „by nemalo byť považované za nežiadúce to, že by si ako novinár nevšímal alebo podceňoval nezrovnalosti a nekládol oprávnené otázky iba z preľaknutia, že by to mohlo pomôcť trestne stíhaným osobám, ktoré práve teraz nevzbudzujú všeobecné sympatie". Novinár Adam Valček dodáva, že ani miera mediálnej kritiky by nemala byť závislá od sympatií či antipatií novinárov k obvineným či ich obhajcom. „Písal som o tom, že obhajcovia dvoch rôznych kajúcnikov nakupovali strieborné mince od tej istej neznámej firmy a približne v tom istom čase a na konci transakcií boli výbery stoviek tisíc eur v hotovosti z bankomatov. Ivanovič i Valková nákup potvrdili, ale odmietli, že ide o fiktívne alebo nečestné transakcie," vysvetľuje Valček.

Valček tiež uviedol, že obhajkyňa Jana Valková zastupuje druhého spolupracujúceho obvineného podnikateľa s informačno-komunikačnými technológiami Michala Suchobu. Valková kritizuje Valčeka za to, že píše o úniku jej údajných emailov. Novinár tvrdí, že sa ho Valková snaží zastaviť súdnou cestou. „Jana Valková zodpovedá za zabezpečenie svojich počítačových systémov a nesie primárnu zodpovednosť za to, že jej unikli údajné emaily a niektoré boli anonymne zverejnené na webe," informuje Valček. Ďalej uvádza, že novinári ich vyhodnocujú a analyzujú, či je informovanie o jednotlivých správach vo verejnom záujme a či nie.

Obhajca Ivanovič povedal, že Valček pred rokom prišiel s obvinením ohľadom manipulovania vyšetrovania kauzy Mýtnik. „Nie, v skutočnosti s podozreniami z manipulácie tohto trestného stíhania prišla Slovenská informačná služba (SIS). Ivanovičove komentáre považujem za ďalšie pokusy zastrašiť a zdiskreditovať ma," uvádza Valček. Taktiež prezradil, že Ivanovič sa vypytoval iných novinárov na Valčekove zdroje, a to či bude v téme ďalej pokračovať.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite