Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Minister Káčer verí v dosiahnutie dohody o výcvikovej misii pre ukrajinských vojakov

.tasr .slovensko

Nosnými témami pondelňajších rokovaní šéfov európskych diplomacií sú pomoc Ukrajine a dohoda o výcvikovej misii pre ukrajinských vojakov. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Minister Káčer verí v dosiahnutie dohody o výcvikovej misii pre ukrajinských vojakov SITA/MZVaEZ SR

káčer pripomenul, že ide o jeho prvú účasť na oficiálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ a dodal, že hlavnými témami rokovaní bude eskalácia napätia zo strany Ruska po sérii ruských útokov na civilné ciele na Ukrajine.

„Teším sa na diskusie, ako môžeme podporiť našu politickú a praktickú pomoc pre Ukrajinu a na možnosť dohody o vytvorení výcvikovej misie pre ukrajinských vojakov,“ uviedol Káčer.

Koncom minulého týždňa veľvyslanci pri EÚ v Bruseli jednomyseľne odsúhlasili vojenskú výcvikovú misiu pre približne 15 000 ukrajinských vojakov. Teraz sa očakáva, že dohodu politicky odobrí Rada ministrov. S návrhom na výcvik ukrajinských vojakov prišiel v auguste šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Káčer očakáva aj diskusie o Európskom mierovom nástroji (EPF), ktorý má posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť. Môžu sa z neho financovať operačné činnosti v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky s vojenskými alebo obrannými dôsledkami.

Ďalšou dôležitou témou diskusií šéfov diplomacií budú súčasné vzťahy medzi EÚ a Čínou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite